KriptoNedir ?

Yanıltıcı Emir (Spoofing) Nedir? Yanıltıcı Emir Neden Verilir? Yanıltıcı Emire Karşı Nasıl Önlem Alınır?

Kripto para arz talep dengesinin değişmesine yol açan durumlardan biri olan yanıltıcı emirlerdir. Aslında gerçekte verilmemiş fakat yatırımcıyı yanıltmak için verilen emirler sayesinde piyasa manipüle edilir. Bu manipülasyon yöntemini kullanan yatırımcılar büyük kazançlar elde ederken küçük yatırımcılar zarar etmektedir. Çoğu ülke bu yöntemi yasaklamıştır.

Google News Abone Ol

Yanıltıcı Emir (spoofing) Nedir?

Yanıltıcı emir (spoofing), alım satım yapan bir kişinin piyasa tarafından gerçekleştirilmesi amacı gütmeden sahte alım satım emirleri vermesini içeren bir tür manipülasyondur. Yanıltıcı emir kullanımı, yapay bir arz/talep algısı yaratarak piyasayı ve varlık fiyatlarını manipüle etmek amacıyla genellikle algoritma ve botlar aracılığıyla yapılır.

Bu botlar, otomatik olarak verdikleri alım veya satım emirlerini, gerçekleşmeye yaklaştıklarında iptal ederler. Yanıltıcı emir kullanımı Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere başlıca birçok piyasada yasal değildir.

İlgili Makaleler

sqw

Yanıltıcı Emir Neden Verilir?

Kripto para piyasası dahil tüm piyasalarda, varlık fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri yatırımcı duyarlılığıdır.Yatırımcıların yükseliş veya düşüş beklentisi, alım veya satış yapma eğilimlerini de etkileyeceğinden dolayı, varlık fiyatlarını belirleyen en önemli faktörlerden biridir.

Yanıltıcı emir, piyasa duyarlılığını etkileyebilecek sahte bir alım veya satış baskısı oluşturmak amacıyla verilir. Aktif bir piyasa algısı oluşturmak isteyen yatırımcılar, verdikleri ve iptal ettikleri aynı büyüklükte emirler ile hacmi yanıltıcı bir şekilde artırırlar.

Yanıltıcı emir verenlerin amaçları uzun vadeli olabildiği gibi, anlık da olabilir. Yatırımcılar en fazla parayı genellikle türev piyasalarında ve marjlı pozisyonlar ve vadeli işlem pozisyonlarıyla kazanır. Piyasayı manipüle eden yatırımcılar, pozisyonlarının likide edilmesini önleyerek bu pozisyonlardan ciddi kâr edebilirler.

21

Örneğin belirli bir fiyat seviyesinden yanıltıcı alım emri veren yatırımcılar, piyasada talep olduğu algısını oluşturabilirler. Emir defterini inceleyen yatırımcılarda bu algı oluşması halinde, fiyatın yükseleceği beklentisiyle alım yapabilirler. Ne var ki yanıltıcı emir veren yatırımcı, piyasa söz konusu fiyat seviyesine yaklaştığında emrini iptal eder ve fiyat düşmeye devam eder.Screen Shot 2022 01 31 at 18.54.22

Yanıltıcı emrin işe yaraması için, emri verenin piyasayı etkileyebilecek kadar yüksek sermayeye sahip olması gerekir. Yanıltıcı emir veren yatırımcılar, piyasa ortalamasının üzerinde emirler vererek hem fiyatı etkileyebilecekleri algısını oluşturur, hem de bu emirlerin gerçek yatırımcılar tarafından gerçekleştirilme ihtimalini azaltırlar.

Diğer yandan beklenmedik fiyat hareketleri, yanıltıcı emir verenlerin planını bozabildiği için, yüksek dalgalanmanın görüldüğü dönemler bu işlemi gerçekleştirmek için son derece risklidir. Örneğin kısa pozisyon sıkışması sonucu yaşanan ralliler veya uzun pozisyon sıkışması sonucu görülen piyasa çöküşleri yanıltıcı emirlerin aniden gerçekleştirilmesiyle sonuçlanabilir.

11

Yanıltıcı Emir Yasal Mıdır?

Yanıltıcı emir kullanımı çoğu ülkede olduğu gibi Amerika Birleşik Devletleri’nde de yasa dışıdır. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), hisse senedi ve emtia piyasalarındaki yanıltıcı emir kullanımlarının kontrolünden sorumludur.

ABD’de yanıltıcı emir kullanımı, 2010 Dodd-Frank Yasası Bölüm 747 gereği yasa dışıdır. Bu bölüme göre CFTC ”kapanış döneminde işlemlerin uygun bir şekilde gerçekleştirilmesini bilerek ya da bilmeyerek ihmal eden veya alım satım dünyasında ‘yanıltıcı emir’ (gerçekleştirilmeden önce iptal etmek niyetiyle bir teklif ya da emir vermek) olarak kabul edilen ya da buna benzer özellikler gösteren faaliyetlerde bulunan bir birimi” düzenleyebilir.

Vadeli işlemler piyasasında iptal edilen emirleri, bu işlem sıkça tekrarlanmadığı sürece yanıltıcı emir olarak belirlemek oldukça zordur. Bu nedenle düzenleyici kurumlar; potansiyel yanıltıcı emir kullanımına yönelik ceza kesmeden ya da suçlama yapmadan önce emirlerin altında yatan niyeti de dikkate alır.

UYARI! Teknik Analiz Sorumluluk ReddiUYARI! Webkripto.com’ da ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto.com’un görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız. Web Kripto ve Yazar Ekibi bu konuda sorumluluk kabul etmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir