Nedir ?

TVL nedir?

Google News Abone Ol

TVL’nin genel bir tanımına girmeden önce, kripto para biriminin ve merkezi olmayan finansın temellerini incelememiz gerekiyor. Merkezi olmayan finans (DeFi), bireyleri, girişimcileri ve işletmeleri karşılıklı finansal işlemlere yönlendirerek aracıları ortadan kaldıran bir sistemdir. DeFi ayrıca, geleneksel finansal işlemlerde yer alan üçüncü taraf rolünü devralır ve toplam kilitli tutar bu sistemlerde önemli bir rol oynar. Peki, TVL nedir?

Kilitli Toplam Değer (TVL) nedir?

DeFi’de kilitli olan toplam değer, belirli bir protokolde halihazırda listelenen varlıkların sayısını temsil eden referans veri olarak tanımlanmaktadır. Bu veriler, ödüller, faiz, yeni kripto paralar ve tokenler, sabit gelir veya daha fazlasını içerebilir.

İlgili Makaleler

TVL, Ethereum veya Bitcoin gibi finansal faaliyetler için kullanılan belirli bir kripto para biriminin miktarı olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte, kilitli toplam değer (TVL), ödenmemiş kredilerin sayısı ile karıştırılmamalıdır. Bu terim daha çok, DeFi tarafından teminat altına alınan temel teklifin toplam tutarı anlamında kullanılır.

Bu nedenle de, toplam kilitli değer, DeFi’nin genel durumunu ve pazar gelirini ölçmek için kullanılan bir ölçüdür. Bir blok zinciri eşler arası ağlardan oluşuyorsa, ekosistemlerini yönetmek, oluşturmak veya geliştirmek için merkezi bir otorite yoktur. Bu nedenle, TVL verileri, genel DeFi pazarının önemli bir ölçüsüdür.

TVL nasıl hesaplanır?

Artık kilitli toplam değerin ne anlama geldiğini anladığımıza göre, şimdi de TVL’nin nasıl hesaplandığına bakabiliriz.

DeFi’de kilitli tutulan toplam değer, üç ana faktör dikkate alınarak hesaplanabilir: teklif, maksimum teklif ve mevcut fiyat. TVL, stake, krediler ve likidite fonları dahil olmak üzere DeFi protokolleri tarafından sunulan tüm işlevlerdeki tüm para birimi toplamını kapsar.

Örnek bir senaryoda bir kişinin cüzdanını bir blok zincirindeki DeFi platformuna bağladığını ve ödüller alacağı işlemleri doğrulamak için kripto para havuzuna 1.000 dolarlık bir kripto para birimi koyduğunu düşünülelim. Basitçe söylemek gerekirse, bu kişi stake uygulaması yaptı.

Daha sonra aynı platformdan bu kişinin faiz karşılığında 1.000 dolarlık ek kripto para ödünç vermesi ve daha sonra bir para havuzuna 1.000 dolar değerinde madeni para yatırması gerçekleşecektir. Bu, belirsiz altcoinler arasında takas yapmak için alım satım likiditesi sağlayacak ve kişinin alım satım komisyonları kazanmasına izin verecektir.

Şimdi varsayımsal olarak bu kişinin DeFi platformunu kullanmış olan tek yatırımcı olduğunu düşünelim. Böyle bir durumda platformun TVL’si 3.000 dolar olacaktır.

Mevcut piyasa değerini hesaplamak için dolaşımdaki arzı cari fiyatla çarpmanız ve TVL oranını bulmak için bu piyasa değeri numarasını hizmetin TVL’sine bölmeniz gerekir. Teoride baktığımızda, TVL oranı ne kadar yüksekse, bir varlığın değerinin o kadar düşük olması gerekir.

DeFi Pulse’a göre, DeFi TVL açısından MakerDAO (MKR) Mayıs 2022’de kategorinin zirvesinde yer alıyor. Onun ardından da Aave (AAVE) ve Ethereum tabanlı CurveDAO (CRV) gelmektedir.

UYARI! Teknik Analiz Sorumluluk ReddiUYARI! Webkripto.com’ da ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto.com’un görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız. Web Kripto ve Yazar Ekibi bu konuda sorumluluk kabul etmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir