Altcoin HaberleriBitcoin HaberleriBlockchain HaberleriKriptoKripto Haberleri

Türk Hukuk uzmanı, Blockchain’in kriptosuz sadece bir veritabanı olduğunu söylüyor!

Google News Abone Ol

Türk hukuk uzmanı Elçin Karatay, Blockchain’in kriptodan ilerici bir şekilde ayrılamayacağını çünkü kriptodan blockchain çıkarmanın eskisini yüceltilmiş bir veritabanına indirgediğini ve tüm heyecan verici fırsatları dışarıda bıraktığını söyledi.

Bitcoin’in (BTC) dünyanın geri kalanından çok farklı bir tarihte tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını gören bir ülke olarak Türkiye, nüfus çift haneli enflasyona karşı korunmanın bir yolu olarak kripto para birimlerine akın ederken düzenleyici bir çerçeve oluşturma çabaları istikrarsız ekonomilerde kripto düzenlemesinin nasıl yönetileceğini anlamaya yardımcı olabilir.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kripto yasasının yapım aşamasında olduğunu teyit etmesinin ardından, Türk Parlamentosu ekosistemin beklentilerini daha iyi anlamak amacıyla yerel kripto uzmanlarından oluşan bir heyeti ağırladı. Fintech Association Türkiye’nin kurucu üyesi olan Karatay, Solak and Partners hukuk firmasında yönetici ortak olarak çalışmaktadır.

Popüler “blockchain iyidir, kripto kötüdür” anlatısına meydan okuyarak, blok zincirinin tek başına kapsamlı bir yasal değerlendirme gerektirmediğini, çünkü kripto ondan çıkarılırsa temel bir veritabanı teknolojisine indirgeneceğini savundu:

“Bu sektörün yarattığı tüm fırsatlar, tüm riskler gibi, kripto ve blok zincirinin el ele gittiği alanlarda kendini gösteriyor.”

Hükümetler bu anlatıyı yaptığında, ya toplam kripto yasakları ya da içinde ademi merkeziyetçilik ruhunun hiçbirine sahip olmayan yasallaştırılmış, “lite” bir kripto versiyonuyla sonuçlanır, diye ekledi. Karatay, kripto etrafında düzenleyici bir çerçeve oluşturmak söz konusu olduğunda dengenin son derece önemli olduğunu söyledi:

“Düzenleme çabalarında yalnızca belirli bir sektörle ilişkili riskleri ortadan kaldırmaya odaklanırsanız, aksi takdirde aynı sektör tarafından sunulacak olan potansiyel faydaları ve fırsatları da ortadan kaldırmış olursunuz.”

Karatay, diğer uluslararası iş merkezlerinde olduğu gibi Türk blok zinciri ekosisteminin de bireylerin haklarını korurken yeniliği teşvik eden düzenlemelere ihtiyacı olduğunu söyledi. Toplantı sırasında her katılımcı kendi perspektifinden gerekli adımları paylaştı. Oturumun amacı kripto ekosisteminin görüşlerini duymak olduğu için milletvekilleri herhangi bir yorum paylaşmaktan kaçındı.

Karatay, toplantı sırasında kripto para birimleri için dengeli bir düzenleme oluşturmanın gerçek örneklerini sundu. Milletvekillerine Avrupa Birliği’nin taslak mevzuatının kripto ile ilgili fonları nasıl ele aldığını ve güvenlik, kamu hizmeti ve varlık tabanlı belirteçler arasında nasıl ayrım yapılacağını açıkladı.

Ayrıca bu fırsatı, sınırlayıcı ve “aşırı” düzenlemenin neden verimli olmayacağını açıklamak için kullandı. Milletvekillerinin kripto uzmanlarına davetini dengeli bir düzenleyici yaklaşıma doğru olumlu bir adım olarak gören Karatay, bir serinin ilki olabilecek toplantının genel atmosferinin iyimser olduğunu vurguladı.

Kısa bir özet için, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kriptoya yönelik sert eleştirisine rağmen Türkiye’de resmi bir düzenleyici çerçeve yok. Kripto para birimleri, parasal araçlar olarak değil varlık olarak kabul edildiğinden, Nisan 2021’den bu yana ödeme yöntemi olarak yasaklanmıştır.

UYARI! Teknik Analiz Sorumluluk ReddiUYARI! Webkripto.com’ da ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto.com’un görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız. Web Kripto ve Yazar Ekibi bu konuda sorumluluk kabul etmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir