Trezor tartışmalı adres doğrulama protokolünü kaldırıyor!
2019’dan bu yana, İsviçreli finansal kripto aracıları, Bitcoin çekme ve müşterilerinin gözetimsiz cüzdanlarına para yatırma işlemleri için harici bir cüzdan adresinin sahipliğinin kanıtını talep ediyor. Bunun için kullanılan bir otomatik mekanizma, Address Ownership Proof Protocol veya AOPP’dir.
Trezor donanım cüzdanı, geçen haftaki Ocak güncellemesinin bir parçası olarak AOPP imzasını tanıttı ve kullanıcıların belirli yargı bölgelerinde kullanılan AOPP standardına uygun imzalar oluşturmasına olanak sağladı. 28 Ocak’ta Trezor, “son geri bildirimlerin dikkatlice değerlendirilmesinin ardından” bir sonraki Trezor Suite güncellemesinde bu protokolü kaldıracağını duyurdu.
Son geri bildirimler, AOPP kullanımının Trezor’un daha fazla düzenlemeye desteğini ve potansiyel bir gizlilik kaybını göz ardı ettiğini gösterdiğinden endişe duyan Reddit ve Twitter kullanıcılarına atıfta bulunuyor.
We will remove AOPP in our next Trezor Suite update in February.
More on our decision: https://t.co/hMDenbdjcg
— Trezor (@Trezor) January 28, 2022
Kaldırma işlemini açıklayan bir blog gönderisinde Trezor, “bu özelliğin nasıl alınacağını hafife aldığını” ancak şirketin “kamuoyunun incelemesini memnuniyetle karşıladığını” itiraf etti. Kullanıcılarını dinlemesi ve bu kadar hızlı tepki vermesi, sosyal medya duyarlılığının gücünü gösteriyor.
Donanım cüzdanı üreticisi, AOPP ile ilgili düzenlemelere, yani Bitcoin satın almak için Müşterinizi Tanıyın veya KYC gibi katı bir tanımlama sürecinin kullanılmasıyla ilişkili veri sızıntısı risklerine aykırı olduğunu iddia etti. Şirket amacını açıkladı:
“Tek amacımız, sıkı düzenlemelere sahip ülkelerdeki kullanıcılar için kendi kendini gözetim altına almayı kolaylaştırmaktı, ancak bunun, kabul etmediğimiz düzenlemelere proaktif bir uyum olarak görülmesi durumunda, sonuçta yarardan çok zararın olabileceğini kabul ediyoruz. “
Sparrow Wallet, Samourai Wallet ve BlueWallet gibi diğer donanım cüzdanları da Trezor’u takip etmeye ve otomatik protokolü kaldırmaya karar verdi.
✅ @SparrowWallet – Removing AOPP next release
✅ @bluewalletio – Removing AOPP next release
✅ @Trezor – Removing AOPP next releaseCongrats to these projects for strength & resolve to listen to the community. Congrats to the community who successfully made their desires known https://t.co/RuqnxgbJfu
— Samourai Wallet (@SamouraiWallet) January 28, 2022
AOPP protokolü velayet dışı cüzdan kullanıcılarını doğrudan veya olumsuz etkilemese de, ademi merkeziyetçilik ve özgürlük, gizliliğe değer veren kripto topluluğunun temel ilkeleridir. Ana endişe, AOPP’nin uygulanmasının artan hükümet etkisi ve gözetimi için bir emsal oluşturabileceğidir.