Temel Analiz Nedir? Kripto Piyasasında Neden Bu Kadar Çok Kullanılmaktadır?
Yatırımcılar ve alım satım yapanlar tarafından kullanılan birçok araç ve yöntem bulunur. Bu tekniklerden biri de teknik analizdir. Teknik analiz uzun sürelerdir hisse senedi ve forex piyasalarında kullanılmaktadır. Kripto paraların yükselişiyle bu teknik kripto varlıklarda da uygulanmaya başlamıştır. Teknik analiz kısaca belirli faktörleri inceleyerek varlığın şuanki fiyatı ve gelecekte olacak fiyatı hakkında yorum yapmaktır.
Temel analiz nedir?
Yatırımcılar ve alım satım yapanlar tarafından kullanılan teknik analiz varlıkların veya şirketlerin içsel değerini belirlenmek amacıyla kullanılır. Bu yorumlamayı doğru bir şekilde yapılabilmek için bir varlığın ya da şirketin iç ve dış etmenlerini derinlemesine analiz etmek gerekir. Ortaya çıkarılan sonuç, kazanç getirecek bir strateji oluşturmaya yardımcı olabilir.
Teknik analizde ana amaç tahmini bir fiyat belirlemek ve bunu şuanki fiyatla mukayese etmektir. Tahmini fiyat, piyasa fiyatından yüksek ise varlığın düşük değerlemeye sahip olduğu sonucunu çıkarabiliriz. Tahmini fiyat, mevcut fiyattan düşük ise varlığın yüksek değerlemede olduğunu düşünebiliriz.
Temel analiz ve kripto paralar
Bir kripto projesinin finansal kapasitesini ölçmek için belli başlı etkenleri analiz edebilirsiniz. Bu faktörler aşağıdadır:
Ağ değeri işlem hacmi (NVT) oranı
Hisse senedi piyasalarında kullanılan P/E oranının kripto para piyasalarındaki dengi olarak kabul gören NVY oranı kripto temel analizinin en önemli öğelerinden biridir. NVT, belirli bir ağın değerini bu ağ üzerindeki işlemlerin değerine dayanarak belirlemeye çalışır. Aşağıdaki formülle hesaplanabilir.
ağ değeri / günlük işlem hacmi
Aktif adresler
Bir ağın ne kadar kullanıldığını ölçebilmek için ağ üzerindeki aktif adreslerin sayısını incelenebilir. Tek başına kullanıldığı zaman güvenilir bir gösterge olmasa da, ağın etkinliğine yönelik bazı bilgiler sunabilir.
Fiyat madencilik başabaş oranı
Ağ katılımcıları tarafından madenciliği yapılan Proof of Work coinlerinin değerlemek amacıyla kullanılan Fiyat madencilik başabaş oranı, madencilik yapmanın elektrik ve donanım masraflarını dikkate alır.
coin piyasa fiyatı / bir coin için madencilik masrafı
Teşvikler nedeniyle oranın zamanla 1’e yaklaşması beklenir. Bu değer 1’in üstündeyse madencilik yapmak kârlıdır. Değer 1’in altında ise madencilik yapmak para kaybına yol açar. Bu durumda ağ üstünde madencilik yapan kişi sayısı azalacaktır.
Whitepaper, ekip ve yol haritası
Kripto varlıkların değerini belirlemenin en popüler yöntemlerinden biri de projeleri detaylı incelemektir. Whitepaper’ı okuyarak projenin hedeflerini, kullanım alanlarını ve teknolojisini anlayabilirsiniz. Ekip üyelerinin geçmiş deneyimleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Yol haritasını inceleyerek de projenin hedefine doğru ilerleme kaydedip kaydetmediğini anlayabilirsiniz.
Temel analizin artıları
Kullanıma hazır şirket verilerine dayandığı için herkes temel analiz yapabilir. Şu anda düşük değerlenmiş ve değerinin zamanla yükselmesi olası varlıkları belirlemek için teknik analiz iyi bir seçenek sunar.
Temel analizin eksileri
Temel analiz yapmak kolaydır, fakat iyi temel analiz yapmak zordur. Değerlendirilmesi gereken birçok etmen vardır ve bunu etkin şekilde yapabilmeyi öğrenmek zaman alıcı ve zorlayıcı olabilir. Kripto paralarda veri her zaman kullanıma hazır olmayabilir.
Düşük değerlenmeye sahip gibi gözüken varlıkların değerinin gelecekte yükselmesi de kesin değildir.
Temel analiz, en başarılı bazı yatırımcıların da sıklıkla kullandığı ve çok güvendiği bir tekniktir. Yatırımcılar kendilerine uygun bir strateji geliştirerek varlıkların gerçek değerini daha iyi belirleyebilir.