Teknik Analiz Nedir? Kripto Varlıklar İçin Neden Bu Kadar Önemlidir?
Geçmiş fiyat hareketlerine bakarak, gelecekte oluşabilecek fiyat hareketlerini tahmin etmek için kullanılan teknik analiz yatırımcıların, özellikle kripto varlıklar gibi volatilitenin yüksek olduğu piyasalarda oldukça fazla başvurdukları bir analiz yöntemidir.
Teknik Analiz Nedir?
Teknik analiz önceki fiyat ve hacim verilerine dayanarak gelecekteki piyasa davranışları hakkında yorum yapmayı amaçlayan bir analiz türüdür. Teknik analiz yaklaşımı, geleneksel finansal varlıklardan kripto paralara kadar uygulanabilmektedir.
Teknik analiz 17. yüzyılda Amsterdam’da ortaya çıkmıştır. Modern teknik analiz ise Charles Dow’un çalışmalarıyla gelişmiştir. Wall Street Journal’ın kurucusu olan Dow, bireysel varlık ve piyasaların, bölümlere ayrılarak incelenebilecek eğilimler içinde olduğunu fark eden ilk kişi oldu. Bu çalışmalar, daha sonra Dow teorisini doğurmuştur.
Teknik Analiz Nasıl Çalışır?
Teknik analiz bir varlığın şimdiki ve önceki fiyatlarının incelenmesidir. Teknik analizin en temel varsayımı, bir varlığın fiyatındaki dalgalanmaların gelişigüzel olmadığı ve genellikle zamanla tanımlanabilir eğilimlere dönüştüğüdür.
Özünde, teknik analiz genel piyasa duygularının bir temsili, arz ve talep güçlerinin analizidir. Farklı bir deyişle, bir varlığın fiyatı traderların ve yatırımcıların duygularıyla yakından ilişkilidir.
Dikkat edilmesi gereken, teknik analiz, yüksek hacim ve likidite ile normal koşullar altında çalışan pazarlarda, daha güvenilir ve işe yarayan bir yöntem olarak kabul edilir. Yüksek hacimli pazarlar, manipülasyona ve teknik analizi faydasız hale getirebilecek anormal dış etkilere karşı çok daha dayanıklıdır.
Traderlar, uygun fırsatları tespit etmek için göstergeler olarak da bilinen çeşitli grafik araçlarını kullanmaktadır. Göstergeler hatalı olabileceğinden, bazı traderlar riskleri azaltmanın bir yolu olarak birden fazla göstergeden yararlanırlar.
En Bilinen Teknik Analiz Göstergeleri
Teknik analiz kullanan traderlar, grafikler ve tarihsel fiyat eylemine dayanan piyasa trendlerini belirlemek için çeşitli göstergeler kullanmaktadır.
- Basit Hareketli Ortalamalar (SMA) en çok kullanılan ve tanınmış örneklerden indikatörlerden biridir. Basit Hareketli Ortalamalar belirli bir süre içinde bir varlığın kapanış fiyatlarına göre hesaplanır.
- Üstel Hareketli Ortalama (EMA) ise son kapanış fiyatlarına eski fiyatlara oranla daha çok ağırlık veren basit hareketli ortalamaların değiştirilmiş bir türüdür.
- Gösterge sınıfının bir parçası da Göreceli Güç İndeksi (RSI) fiyatlandırma verilerine matematiksel formüller uygulayarak ve önceden tanımlanmış aralıklar içinde kalan okunabilir veriyi üretir. Göreceli güç endeksinde (RSI), değer aralığı 0 ila 100 arasındadır.
- Bollinger Bantları (BB) göstergesi, traderlar arasında oldukça popüler olan başka bir indikatör türüdür. Bollinger Bantları, hareketli bir ortalama çizgisinin etrafında akan iki yanal banttan oluşur. Aşırı alım ve satım pazar koşullarını belirlemek ve piyasa oynaklığını ölçmek için kullanılır.
Daha temel analiz araçlarının yanı sıra, veri üretmek için diğer göstergelere dayanan göstergeler de bulunur. Örneğin, normal RSI’ya matematiksel işlem uygulanılarak Stokastik RSI elde edilir.
Trading Sinyalleri
Göstergeler genel eğilimleri tanımlamak için faydalı olsa da, potansiyel giriş ve çıkış noktaları hakkında da yararlı olabilir. Belirli olaylar bir gösterge grafiğinde meydana geldiğinde bu sinyallerden oluşabilir. Örneğin, RSI’ın 70 veya daha fazla olması, pazarın aşırı alım koşulları altında çalıştığını ifade eder. Aynı mantık, RSI 30 veya daha altına düştüğünde de geçerli olmaktadır.
Teknik analiz tarafından sağlanan trading sinyalleri her zaman doğru değildir, göstergeler tarafından çok miktarda yanlış sinyal de üretilmektedir. Bu durum küçük ve çok değişken olan kripto para piyasaları için endişe vericidir.