Nedir ?

Stop Loss Avı Nedir? Nasıl Yapılır? Bu Avdan Nasıl Kurtulunur?

Büyük yatırımcıların bir varlığın fiyatını belirli bir yöne doğru çekerek diğer yatırımcıların koydukları stop loss emirlerini tetikleterek gerçekleştirdiği stop loss avından, konulan stop emirlerindeki birkaç küçük düzenlemeyle kurtulunabilir.

Google News Abone Ol

Stop Loss Avı Nedir?

Stop loss avı büyük ve deneyimli yatırımcıların bir varlığın fiyatını belirli bir yöne doğru çekerek diğer yatırımcıların koydukları stop loss emirlerini tetiklemeyi hedefledikleri bir stratejidir.

Bu strateji, yatırımcıların çoğunun stop loss emirlerini belirli fiyat seviyelerine koyacağı tahminine dayanır. Tetiklenen stop loss emirleri,  piyasada fiyat hareketliliğine yol açar. Bu durum büyük yatırımcıların tam da istedikleri şey olan alım fırsatını onlara verir. Stop loss emirleri tetikledikten sonra genellikle fiyatların tetiklendiği tarafın tersi yönünde ilerleme başlar.

İlgili Makaleler

ss

Peki Stop Loss Nedir?

Kripto para piyasası gibi birkaç dakika içerisinde bile yüzde 5’i geçen fiyat değişimlerinin görüldüğü yüksek  volatiliteye sahip piyasalarda stop loss emirleri, yatırımcılara ani fiyat düşüşleri veya yükselişlerine karşı koruma sağlayabilir.

Stop loss emirleri girilen fiyat tetiklenene kadar emir defterine işlenmeyen emirlerdir. Emir konulan fiyata geldiğinde ise emir defterine aktarılır ve işlemin long ya da short olmasına göre piyasaki en iyi fiyattan alınır ya  da satılır.

stoploss

Stop Loss Avı Nasıl Yapılır?

Yeterli hacme sahip tüm varlıklar, destek ve direnç seviyelerinin arasında işlem görür. Aşağı yöndeki stop emirleri, çoğunlukla direnç seviyelerinin hemen altına, yukarı yöndeki stop emirleri ise destek seviyelerinin hemen üzerine olacak şekilde konulur.

Bu durumun farkında olan büyük yatırımcılar (bunlara balina da diyebiliriz) stop emirlerinin belli fiyat seviyelerinde kümelendiğini fark ettiklerinde, piyasayı etkileyebilecek büyüklükte işlemler yaparak varlığın fiyatını istedikleri yöne doğru hareket ettirebilirler ve bu şekilde avlamaya çalıştıkları stop emirlerini patlatabilirler. Amacına ulaşan balinalar, hedeflerine göre pozisyonlarını büyütebilir veya kapatabilirler. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra ise varlığın tam tersi yönde hareket etmesi için çalışırlar.

Stop loss avı, kaldıraç kullanabilen türev piyasalarında çok daha etkilidir ve balinalar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

 

stoploss1

Stop Loss Avından Nasıl Kaçınılır?

Stop loss avının gerçekleşiyor olduğunu fark etmek, çoğu zaman mümkün değildir. Av gerçekleştikten sonra  fiyat grafiği incelendiğinde fark edilebilir. Ama yine de stop loss avından kurtulmak için bazı yöntemler uygulanabilir.

Bu yöntemlerden biri stop emirlerinin kümelendiği fiyat seviyelerine emir koymaktan kaçınmaktır. Küçük yatırımcıların çoğu bilindik destek ve direnç seviyelerin yakınlarına veya hafızada kolay kalması sebebiyle yuvarlak fiyatlara stop emri girerler. Bu durum stop loss avı yapmak isteyen balinalara tam da istedikleri fırsatı verir.

Yuvarlak sayılardan kaçınmak ve herkes tarafından bilinen destek ve direnç seviyeleri yakınına stop loss emri vermemek, faydalı birer önlem olabilir. Stop loss emrini kümelenmelerin görüldüğü seviyelerin (alınan long ya da short pozisyona göre) altına ya da üstüne emir girmek de avdan kurtulmak için kullanılabilecek bir yöntemdir.

stoploss2

 

Düşük piyasa değerine sahip altcoinlerde stop loss avı Bitcoin ve Ethereum gibi daha oturmuş piyasalara kıyasla çok daha fazla olmalıdır. Altcoinlere yatırım yaparken ve stop loss emirleri girerken bunları göz önünde bulundurmak yatırımcı için faydalı olacaktır.

UYARI! Teknik Analiz Sorumluluk ReddiUYARI! Webkripto.com’ da ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto.com’un görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız. Web Kripto ve Yazar Ekibi bu konuda sorumluluk kabul etmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir