Nedir ?

Staking Nedir? Avantajları ve Riskleri Nelerdir?

Pasif gelir elde etmenin en bilinen yolu olan staking'in ne olduğu, getirisi ve riskleri hakkında

Google News Abone Ol

Staking Nedir?

Staking, bir kripto para zincirinin operasyonlarını desteklemek için kripto paralarınızı belirli süre kilitleyip harcamadan veya transfer yapmadan tutma işlemidir. Kilitli tuttuğunuz bu kripto paralardan, kilitleme sürenize ve tuttunuz miktara bağlı olarak belirli oranlarda kripto para kazanırsınız. Staking’in ne olduğunu daha iyi anlamak için öncelikle Proof of Stake’in (PoS) nasıl çalıştığını bilmeniz gerekir. PoS, blockchainlerin kabul edilir seviyede merkeziyetsizliğini korurken enerji bakımından verimini arttırmaya imkan tanıyan bir mutakabattır. En büyük katkısı çok miktarda işlem gücünün boşa harcanmasının önüne geçilmesidir. Staking ayrıca kripto paraların dolaşımda olan miktarını sınırladığı için arz talep dengesi için de yararlı olmaktadır. Farklı bir deyişle staking edilen kripto para ne kadar fazla ise fiyatın düşme olasılığı da o kadar azdır.

staking

Proof of Stake (PoS) Nedir?

Ana fikir katılımcıların coinlerini kilitlemesi ve protokolün belirli aralıklarla rastgele şekilde bir katılımcıyı seçerek ona bir sonraki bloğu doğrulama hakkı tanımasıdır. Genellikle bir katılımcının seçilme şansı ortaya koyduğu coinlerle doğru orantılıdır. Ne kadar çok coin kilitlenirse, seçilme şansı da o kadar yükselir.

İlgili Makaleler

Bazı kripto paralar staking’e izin vermez. Örneğin Bitcoin stake edemezsiniz. Sadece proof-of-stake modelini kullanan coinler için geçerlidir.

 

Staking havuzu nedir?

Staking havuzu coin tutan bir grubun, blok doğrulama ve ödül alma şanslarını artırmak için kaynaklarını birleştirmesidir. Staking güçlerini birleştirir ve havuza yaptıkları katkı nispetinde ödülleri paylaşırlar.

Bir staking havuzu kurmak ve yönetmek genellikle çok zaman ve uzmanlık gerektirir. Dolayısıyla havuz sağlayıcıların bir çoğu, katılımcılara dağıtılan staking ödülleri üzerinden bir ücret talep eder.

Staking havuzlarının çoğunda minimum bakiye tutarı daha düşüktür ve çekim sürelerine ekleme yapılmaz. Bu nedenle daha yeni kullanıcılar için bireysel staking yapmak yerine bir staking havuzuna katılmak daha mantıklı olabilir. Staking havuzuna katılmak isteyenler için çoğu büyük borsanın ( Binance, Huobi) kendi havuzu vardır.

 

staking3

Staking’in avantajları nelerdir?

Kripto para sahibi olan pek çok kişi staking’i, varlıklarının kripto cüzdanlarında işlevsizce beklemesindense ödüller kazanarak kendileri için işlemesini sağlamanın bir yolu olarak görür.

Staking, desteklediğiniz blok zinciri projelerinin güvenliğine ve verimliliğine katkıda bulunma imkanı sunar.

Staking’in riskleri nelerdir?

Staking çoğu zaman, kripto paranızın belirli bir süre boyunca aktarılamayacağı bir kilitleme süreci içerir. Bu süreç boyunca fiyatlar yükselse bile stake edilen tokenlarınızı takas edemeyeceğiniz için bu durum  dezavantaj olabilir.

 

Staking, pasif gelir elde etmek için coinleri yalnızca tutmanın yeterli olduğu basit bir yoldur. Stake etmenin giderek daha kolay hale gelmesiyle blockchain ekosistemine yönelik giriş bariyeri düşmektedir. Fakat stake etmenin de bazı riskler içerebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto’nun görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız.

 

UYARI! Teknik Analiz Sorumluluk ReddiUYARI! Webkripto.com’ da ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto.com’un görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız. Web Kripto ve Yazar Ekibi bu konuda sorumluluk kabul etmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir