Shiba Inu Kuruluş Amacı Nedir? Neleri Hedefliyor?
Son zamanlarda kripto varlıklarda artan çeşitlilik ile köpek tabanlı coinler arasından SHIB tarafında da ciddi fiyatlanmalar yaşadı.
Piyasaya şaka ürünü olarak Ağustos 2020’de Ryoshi adlı anonim bir kişi veya grup tarafından sürüldü.
Ethereum tabanlı merkeziyetsiz bir ‘meme’ token projesi olan SHIB, Dogecoin’e alternatif olarak kabul edilir ve SHIBArmy olarak bilinen bir topluluk olan destekçileri tarafından ‘Dogecoin Katili’ olarak lanse edilir.
SHIBCOIN’DE ELON MUSK ETKİSİ
Shiba Inu, lansmanın yapıldığı ilk zamanlarda kripto dünyasından yeterince ilgi toplayamamıştı. Fakat, Elon Musk’ın Dogecoin üzerine yaptığı paylaşımlar, diğer meme token’lara olan ilginin artmasına sebep oldu.
2021 yılının Mayıs ayında “Saturday Night Live” televizyon programına katılan Musk’ın, Dogecoin ile ilgili olumlu söylemlerde bulunması bekleniyordu. Fakat, beklenmedik bir şekilde, televizyon programının ardından DOGE özelinde ciddi düşüşler yaşandı. Tam da o sırada ön plana çıkmaya başlayan SHIB, beş gün içerisinde %2000 artış sergiledi.
Ardından, Elon Musk kendi şirketi Tesla’nın Bitcoin’i bir ödeme yöntemi olamayacağını belirtti. Dolayısıyla, kripto para piyasalarında ciddi düşüşler görüldü. Tabii, SHIB fiyatı da bu genel tablodan etkilendi.
Bu anlamda manipülatif bir coin olduğunu söylemek mümkün.
TOPLAM ARZIN YARISI VİTALİK’E GÖNDERİLDİ
Ryoshi, Shiba Inu’yu yarattığında, arzın yarısını Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin’e gönderdi.
Whitepaper’da Ryoshi’den bir alıntı var: “Toplam arzın %50’sini Vitalik’e gönderdik. Hassas bir nokta olmadan büyüklük yoktur ve VB (Vitalik Buterin) bize zarar vermediği sürece SHIBA büyüyecek ve hayatta kalacaktır.”
Ancak 12 Mayıs 2021’de Vitalik Buterin cüzdanındaki SHIB’in bir kısmını hayır kuruluşuna bağışladı. %90’nını ise yaktı. Buterin , işlemine, yeni kripto para yapan herkesin rızası olmadan kendisine asla madeni para vermemesi gerektiğine dair bir uyarı notu ekledi.
SHIB’e bir yatırım fırsatı olarak bakıldığında bazı noktalar büyük kırmızı bayraklar sallıyor. Birincisi, denetim sonuçları ve bir geliştiricinin ShibaSwap’taki kullanıcı belirteçlerini rastgele bir adrese çekme ayrıcalığına ve izinlerine sahip olmasıdır.
Bir sonraki kırmızı bayrak ise, yaratıcının ilk etapta Buterin’e para göndermesi gerçeğidir. İçerik oluşturucunun gerçek amacını bilmek neredeyse imkansız, ancak bir pazarlama hamlesi olarak ortaya çıkıyor.
SHIB ile ilgili en büyük endişeler, yaratıcısının eylemlerinden kaynaklanmaktadır. Tedarikin yarısını Buterin’e göndermek, ardından bağış ve yakmalardan sonra teknik incelemeyi değiştirmek samimiyetsiz görünüyor.
SHIB, merkezi olmayan bir borsaya sahip kendi küçük ekosistemine sahip olsa da Uniswap gibi çok daha fazla denetimden geçen diğerlerine kıyasla kullanımının ne kadar güvenli olduğu belirsiz. Sonuç olarak SHIB fiyatından bağımsız olarak henüz piyasada kendisini kanıtlayabilmiş değil.
TEKNİK ANALİZİ VE GELECEĞİ
Binance, Coinbase, Huobi ve Kucoin gibi büyük bir çok borsaların yanısıra 100’e yakın listelenmesi mevcut.
Manipülatif bir coin olması diğer projeleri göre fazla risk içerir diyebiliriz.
Bu anlamda yatırım yaparken dikkatli olmak gerek. Teknikte çalışmasını beklediğimiz destek seviyeleri 4 saatlik tabloda 0.00002891 seviyeleri. Direnç bölgesi olan 0.00003834 üzerinde kalıcı olması SHIB için daha pozitif diyebiliriz. Burada yazan hiçbir yorum yatırım tavsiyesi içermemektedir.