KriptoNedir ?

Risk/ödül (R/R) oranı nedir? Kripto Piyasalarda Optimal Düzeyde Yatırım Yapmak İçin Nasıl Kullanılmalıdır?

Risk/ödül oranı bir yatırım için alınan riskin, potansiyel kâra oranlanmasıyla ortaya çıkar. Bu oran risk yönetimi için büyük öneme sahiptir.

Google News Abone Ol

Risk/ödül (R/R) Oranı Nedir?

İyi bir yatırımcı olmak isteyen kişilerin yatırım yaparken risklerini ve olası getirilerini hesaplayarak, en az risk ve en yüksek getiri potansiyeli olan yatırımları tercih etmeleri gerekmektedir. Bu değerlendirmeyi yapan yatırımcılar, aynı getiriyi sunan fakat risk oranı  daha fazla olan yatırımlardan uzak dururlar.

Bireysel yatırımcıların deneyimli yatırımcılara kıyasla çok daha fazla para kaybetmelerinin en önemli sebeplerinden birisi risk yönetimi yapmamalarıdır. Risk/ödül oranı, bireysel yatırımcılara risk yönetimi konusunda son derece basit bir hesap ile hangi yatırım seçeceğinin diğerlerine kıyasla daha fazla avantaj içerdiğine karar vermelerine yardımcı olabilir.

İlgili Makaleler

Risk/ödül oranının temel mantığı yapılan bir yatırımın giriş noktasının stop loss seviyesine olan uzaklığının, kâr alma hedefine olan uzaklığına bölümüdür. Yani bu oran, bir yatırımcının yatırım yaptığı her bir varlık için elde edeceği potansiyel kâra karşılık olarak ne kadar risk alacağı anlamına gelir.

rr

Risk/ödül Oranı Nasıl Hesaplanır?

Risk/ödül oranını hesaplamak için üç değişkene ihtiyaç vardır:

  1. Giriş yapılan fiyat
  2. Stop loss koyulan fiyat seviyesi
  3. Yatırımın başarılı olması durumunda kâr alma fiyatı

Yatırımcıların stop loss ve kâr alma seviyelerini yatırım yapmadan önceden belirlemesi, yatırımın risk ve getirisini daha doğru hesaplayabilmek için kritik önem taşır ve başarılı bir yatırım yapma ihtimalini artırır.

Belirlenmesi gereken stop loss ve karşılar alma seviyeleri gelişigüzel belirlenmemelidir. Yatırımcılar, RSI ve Üssel Hareketli Ortalama ( EMA) gibi çeşitli teknik analiz göstergeleri kullanarak piyasayı analiz etmeli ve yapılan analize uygun olarak stop loss ve kâr alma seviyeleri belirlemelidir.

are

Bir kripto varlığa yatırım yapmak istediğinizi varsayalım. Bu yatırım için teknik analiz yaptığınızı ve stop loss emrini giriş seviyesinin yüzde 8 altına , kâr alma seviyesini ise yüzde 25 yükselişe koymaya karar verdiğinizi düşünelim.

Böyle bir durumda aldığınız risk yüzde 8, olası ödülünüz ise yüzde 25 olacaktır. Bu senaryoda yatırımınınız risk/ödül oranı 0,32 olacaktır.  Risk/ödül oranının düşük olması, yatırımcının göze aldığı riske karşılık alacağı ödülün o kadar yüksek olacağı anlamına gelir.

Risk/ödül oranı, kısaca aşağıdaki formül ile bulunabilir:

Risk/ödül oranı = (giriş noktası – stop loss noktası) / (kâr hedefi – giriş noktası)

rrr

Risk/ödül Oranı Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Çoğu uzman piyasa analistine göre ideal risk/ödül oranı 1/3’tür. Yatırımcıların daha yüksek orana sahip yatırımlardan kaçınması ya da daha düşük orana sahip yatırımları yapması da faydalı olabilir. Bu konudaki tek önemli nokta risk/ödül oranı 1,0’dan yüksek olan yatırımlardan uzak durmaktır.

Yatırımcılar bazı zamanlarda yapmayı düşündükleri yatırımın riskini azaltmak için, stop loss seviyesini giriş seviyesine daha yakın bir konuma alacak şekilde düzenleyebilirler. Bu durumunda eksi bazı yönleri vardır.Kripto para piyasalarındaki yüksek hareketlilik veya stop loss avı gibi. Bu durumları da göz önünde bulundurmak yatırımcılar için faydalı olacaktır. Özetle stop loss seviyesiyle oynayarak yatırımın risk oranını azaltmak mümkün olsa da başarı ihtimali de düşecektir.

Risk/ödül oranı yatırım yaparken kullanılan tek yöntem olmamalıdır. Yatırımcılar, mevcut piyasa koşullarını gibi diğer faktörleri de göz önünde bulundurmalıdır.

UYARI! Teknik Analiz Sorumluluk ReddiUYARI! Webkripto.com’ da ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto.com’un görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız. Web Kripto ve Yazar Ekibi bu konuda sorumluluk kabul etmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir