Nedir ?

Polkadot Nedir? Uzun Vadede Ethereum’a Rakip Mi?

Polkadot 2017 yılında piyasaya sürülen ve hızlıca yükselişe geçen Ethereum'a uzun vadede rakip olabilecek bir projedir.

Google News Abone Ol

Polkadot Nedir? Polkadot’un Geçmişi

Polkadot Ethereum’un kurucularından olan  Gavin Wood tarafından oluşturulmuştur, Gavin Wood, Ethereum’un parçalanmış bir versiyonunu oluşturmak için 2016’da Ethereum’dan ayrıldı. Bundan sonra, Polkadot da dahil olmak üzere merkezi olmayan teknolojilerin araştırılmasına ve geliştirilmesine odaklanan Web3 Vakfı’nı kurdu. Polkadot web3 vakfının ilk projesi olup tamamen işlevsel ve kullanıcı dostu merkeziyetsiz ağ oluşturmak için kurulmuştur Polkadot farklı blockchainlerin güvenilir bir şekilde değer aktarmasına ve tek bir güvenli kanal kullanırken benzersiz özelliklerini paylaşmasına izin veren bir platformdur.

Platformun yerel kripto para birimi olan DOT’tur. 2017 yılında ICO şeklinde piyasaya sürüldü. DOT’un dolaşımdaki arzı 987 milyon 500 bin olup piyasa değeri ise yakın zamandaki bitcoin düşüşü ile birlikte 18 milyar dolar. DOT hızlı bir şekilde piyasa içerisinde ilk 10 kripto para birimi arasında yerini aldı. Polkadot, dikkatini çok zincirli bir teknoloji yaratmaya odaklanan tamamen ölçeklenebilir, heterojen bir ağ olmaya odakladı. Polkadot, normal koşullarda  aralarında veri akışı yapılamayacak farklı blockchain ağlarının birlikte çalışmasını mümkün kılar.

İlgili Makaleler

coinprojesi.com cvcvvv 1

Polkadot üç tip zincir içerir. Bu zincirler şunlardır:

Relay Chain: Polkadot protokolünün kalbidir. Ağın paylaşılan güvenliğinden, fikir birliğinden ve zincirler arası birlikte çalışabilirliğinden sorumludur. Ağdaki ana blok zinciridir. Değer aktarımı ve işlem bloklarının tamamlandığı yer burasıdır.

Parachains: Polkadot platformunda barındırılan bağımsız, bağımsız blok zincirlerdir. Bu özel blok zincirler, belirli amaçlara ulaşmak ve özel zorlukları ele almak için oluşturulmuştur. Ağ üzerinde yapılan işlemlerin doğruluğunu doğrulamak için Polkadot’un bilgi işlem kaynaklarından yararlanırlar. Parachainlere, Polkadot’un paylaşılan güvenlik özelliğini kullanırken kendi yönetişim sistemlerini geliştirme özgürlüğü verilir.

Bridges: Polkadot’un birlikte çalışabilirlik hedefini yerine getirir. Bu önemli özellik, Polkadot’un Bitcoin ve Ethereum gibi harici ağlarla bağlantı kurmasını ve iletişim kurmasını sağlar. Polkadot şu anda ekosistemdeki diğer blok zincirlerine köprüler genişletmek için çalışıyor, böylece tokenlar merkezi bir otorite olmadan takas edilebilir.

60363bce77a2d2869be545d9 Polkadot 1

Polkadot Ağında Hangi Coinler Bulunuyor?

Polkadot Ağının gelişmesi ile birlikte ağda bulunan coin sayısı gittikçe arttı. Bu ağ içerisinde şuan 100’ü aşkın proje bulunuyor bu projeler içinde ilk 100 coin arasında 4 tane coin bulunuyor bu 4 proje  sırası ile günümüzde 10. sırada bulunan DOT, 23. sırada bulunan daha önce araştırmasını yapıp projesi ile ilgili bilgileri paylaşmış olduğumuz LINK (LINK yazımıza buradan tıklayarak gidebilirsiniz), 57. sırada bulunan KSM, ve 87. Sırada bulunan COMP’dur bu projelerden başka Polkadot projeleri içerisinde ilk 1000 sıralamasında 60 adet coin bulunuyor buradan da anlayabiliriz ki uzun vadede Polkadot’un Ethereum ağına rakip olması mümkün.

shell la parachain dau tien cua polkadot 1636193561905

Polkadot Neden Ethereum’un Rakibi?

Ethereum’un ezici popülaritesi, ağ tıkanıklığına, yüksek gaz ücretlerine ve alternatif arayan memnun olmayan kullanıcılara da yol açtı. Buna karşın Polkadot’un bağımsız heterojen çok zincirli ağının, geliştiricilerin yeni projeleri hızlı ve ekonomik bir şekilde oluşturmasını ve dağıtmasını kolaylaştırdığını söylemek mümkün.

 

UYARI! Teknik Analiz Sorumluluk ReddiUYARI! Webkripto.com’ da ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto.com’un görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız. Web Kripto ve Yazar Ekibi bu konuda sorumluluk kabul etmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir