NFT NEDİR?
Non-fungible token (NFT), dijital bir varlığın eşsiz olduğunu ve bundan dolayı birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylayan, blockchain’de depolanan veri birimidir. NFT’lerin büyük çoğunluğu Ethereum standartlarıyla üretilmektedir. Ancak kripto para birimlerinin aksine Ethereum’un ERC-20 standardında değil, ERC-721 ve ERC-1155 standartlarında işlem görmektedirler.
NFT’ler fotoğraflar, videolar, ses ve diğer dijital dosya türleri gibi öğeleri temsil etmek için kullanılabilir. Ancak, orijinal dosyanın herhangi bir kopyasına erişim, NFT’nin alıcısı ile sınırlı değildir. Bu dijital öğelerin kopyaları herkesin edinmesi için mevcutken, NFT’ler, sahibine telif hakkından ayrı bir sahibiyet kanıtı sağlamak için blok zincirlerinde izlenir.
2021 yılında, NFT kullanımına olan ilgi artmıştır. NFT’ler artık sanat, müzik, spor ve diğer popüler eğlencelerdeki dijital varlıkları metalaştırmak için kullanılıyor. NFT’nin piyasa değeri 2021 sonunda 40 milyar dolar gibi devasa bir sayıya ulaşmıştır.
Bir NFT, bir kriptografik belirteç gibi işlev görür, ancak Ethereum gibi kripto para birimlerinin aksine, karşılıklı olarak birbirinin yerine geçemez, başka bir deyişle, değiştirilebilir değildir. NFT’lerin eşsizliği buradan kaynaklanır.
NASIL NFT ALABİLİRİM?
NFT satın almak istiyorsanız birkaç farklı siteye bakabilirsiniz. NFT pazar yerlerinde ünlü sanatçıların ve amatörlerin birçok benzersiz eseri satılmaktadır. Çok sayıda pazar yeri olsa da Ethereum tabanlı NFT’ler için en büyüğü Opensea, Binance Smart Chain tabanlı olanlar içinse Tresureland ve BakerySwap’tır.
Yüksek Değere Sahip NFT Örnekleri
İlk üretilen NFT’lerden biri olan CryptoPunk oyununa ait bir karakter olan Alien2089, Ocak 2021’de 605 Ethereum karşılığında satılmıştır.
Bugüne kadarki en yüksek değerli NFT satışı, kripto sanatçısı Beeple’ın Christie’s’de müzayedeye çıkardığı “Everydays: The First 5,000 Days” elde etti. Eser, tarihi bir müzayede evinde satılan ilk NFT oldu ve gelişen pazar için yeni bir kurumsal meşruiyete işaret etti. Beeple’ın 5 bin parçasının bir derlemesi olan jpg formatındaki dijital sanat işi, 25 Şubat’ta başlayan açık artırmanın ardından 69,4 milyon dolara satıldı.
2017’de hayatımıza giren NFT’leri yalnızca sanat olarak düşünmek kolay olsa da her geçen gün kullanım alanı artmaktadır. Bu teknolojinin henüz yolun çok başında olduğunu unutmamak gerekmektedir. İleriki zamanlarda NFT adını sıkça duyacak gibi duruyoruz.
Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto’nun görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız.