Metaverse Haberleri

Metaverse’e yönelik harcamalar 2030 yılında 5 trilyon dolara ulaşacak

Google News Abone Ol

Danışmanlık firması McKinsey & Co’nun yeni bir raporundan alınan bilgilere göre, şirketlerin ve tüketicilerin Metaverse ile ilgili yıllık harcamaları 2030 yılına kadar 5 trilyon dolara ulaşabilir.

McKinsey’e göre Metaverse‘ün e-ticaret hacmi toplamda yaklaşık 2 trilyon dolar ile 2,6 trilyon dolar arasında değişirken, sanal reklam çalışmaları 144 milyar dolar ile 206 milyar dolar arasında değişecek.

McKinsey, karşılaştırmalı olarak, yapay zeka harcamalarının geçen yıl 93 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Metaverse ile ilgili önemli araştırma

McKinsey, 11 ülkedeki 3.104 tüketiciyle yapılan bir anketin sonuçlarını ve 15 sektör ve 10 ülkedeki 448 şirketin üst yöneticisi anketinin sonuçlarını da içeren konuyla ilgili bir çalışmada Metaverse ile ilgili yeni tahminler yayınladı.

Bazı Metaverse çalışmaları, yalnızca ziyaretçilerin etkileşimde bulunabileceği, alışveriş yapabileceği ve oynayabileceği sürükleyici dijital platformları değil, aynı zamanda dünyalar arasında birlikte çalışabilirliği de kapsıyor. Bu durum da, tüketicilerin avatarlarını bir platformdan diğerine neredeyse hiç zahmet etmeden aktarabileceği anlamına gelmekte.

Yapılan bu önemli araştırmayla birlikte, McKinsey Metaverse’ü, sanal gerçeklikte var olmayan veya sanal dünyalar arasında birlikte çalışabilirlik gerektiren önemli bir çevrimiçi platform ve deneyim olarak tanımladı. McKinsey raporuna göre, Metaverse beş tür günlük etkinliği kapsayacak. Bunların da; oyun, sosyalleşme, fitness, iş ve uzaktan öğrenme olduğu açıklandı.

Ankete katılanların yüzde 29’u şu anda olduğu gibi hali hazırda Metaverse ile ilgili bir ürün zaten satın aldıklarını, %47’si oyunu satın aldıklarını, %37’si sanal kozmetik ürünleri aldıklarını ve %33’ü bu alana giriş yapmayı sağlayacak gerçek dünya ürünleri satın aldıklarını söylediler.

McKinsey araştırmacıları, sanal dünyalardaki markalarla yapılan deneylerin şimdiye kadar pazarlama ve reklamcılığın Metaverse dünyasında nasıl algılandığına dair çeşitli veriler sağladığını açıkladı.

McKinsey’in kıdemli ortağı Eric Hazan tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Video oyunlarına, filmlere, TV dizilerine vb. daha yakın olan çok farklı pazarlama becerilerine ihtiyacımız var.” ifadelerine yer verildi.

McKinsey’in çalışmasında yer alan yöneticilerin yüzde doksan beşi, Metaverse’ün beş ila on yıl içinde endüstrileri üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inandıklarını ve yüzde 25’iyse, beş yıl içinde kuruluşlarının toplam büyümesinin yüzde 15’ini buradan elde etmeyi beklediklerini söyledi.

Araştırmada yer alan şirketlerden biri olan Forever 21‘in Pazarlama ve Satış Direktörü Jacob Hawkins, “Metaverse kendini ifade etmekle ilgilidir, bu nedenle fiziksel ve sanal dünyalarda aynı kıyafetleri giymek büyümeye devam edeceğine inandığımız bir trend” dedi.

Ancak, McKinsey, bazı yöneticilerin Metaverse deneyimindeki yatırım getirisi konusunda %31 belirsizlikle şüpheci olmaya devam ettiğini söyledi. Bu da bazı şirketlerin halen bu sanal dünyaya ısınamadıklarını gösteriyor.

Bu alana ilgi duyan başka bir araştırma şirketi olan Forrester Research Inc.‘in yetkililerinden Mike Proulx ise, piyasaların beklentileri düşürmesi ve Metaverse’e yatırım yapması gerektiğini çünkü kitlesel tüketici kabulünün biraz zaman alacağını söyledi. “Bütün Metaverse stratejilerinin temeli, sıradan insanları Metaverse’ü günlük yaşamlarına nasıl ekleyebileceğine ikna etmek olmalıdır” diye de ekledi.

UYARI! Teknik Analiz Sorumluluk ReddiUYARI! Webkripto.com’ da ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto.com’un görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız. Web Kripto ve Yazar Ekibi bu konuda sorumluluk kabul etmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir