Nedir ?

Meta nedir ve ne için çalışır?

Google News Abone Ol

“Meta”, internetin geleceği sanal olacak ve on yılın sonunda 1 milyar insanın “Metaverse” adı verilen üç boyutlu bir dünyada çalışacağına ve oynayacağına inanan bir şirkettir. Eski adıyla Facebook olarak bilinen şirketin sosyal medya devi olduğu da bilinmekte. Hali hazırda yüz milyonlarca insana hitap eden şirketin ilerleyen süreçte Metaverse alanında lider olmak istemesinden dolayı Meta adını aldığı düşünülüyor.

Meta nedir?

Meta, eski adıyla Facebook olan sosyal medya devinin isim değiştirilmiş halidir. Şirket, şu anda Facebook zamanından kalma işlerine aynen devam etse de Metaverse alanına olan ilgisi de ortada. Şu anda bu alana milyarlarca dolarlık yatırım aktaran şirketin sektörde aktif bir rol oynaması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin adını resmi olarak Meta olarak değiştirdiğini açıkladığı gün, şirketin yıllık geliştirme konferansında Metaverse alanında lider olmak istediğinin sinyallerini de verdi. Şu anda popüler olan sektöre hızlı bir giriş yapan Meta’nın bu alana milyarlarca dolarlık yatırım yapması bekleniyor.

Meta’nın CEO’su Zuckerbetg, “Ne kadar uzakta olursak olalım, insanlarla birlikteyken orada olduğumuzu hissedebiliriz. Kendimizi yeni, mutlu, tamamen içine çeken şekillerde ifade edebiliriz” dedi.

İlk olarak 1992’de Neal Stephenson’un bilimkurgu romanı “Snow Crash”te yaratılan “Metaverse”, akıllı telefonlar ve internet aracılığıyla erişilebilen artırılmış ve sanal gerçeklik merkezleri ağını tanımlayan teknik bir kavramdır. Kullanıcılar, bir uygulama veya web sitesi yüklemek yerine sanal ortamlarla etkileşim kurmak için bu teknolojiden faydalanabilmektedir.

Zuckerberg, Metaverse’in belirleyici kalitesinin “varlık hissi” olduğunu söyledi ve ekledi, “Başkalarının içindeymiş gibi hissediyorsunuz ve yüz ifadelerini birebir beden dili olarak görebilirsiniz.” dedi.

Meta CEO’su, isim değişiklik haberini verdiği konferansta bu teknolojiyle ilgili olarak, “İşe gidip gelmek zorunda kalmadan doğrudan ofise, arkadaşlarınızla bir konsere veya oraya gitmek için ailenizin oturma odasına ışınlanabilirsiniz” dedi.

Meta’nın yeni duyurduğu özellik sayesinde, kullanıcılar gerçek dünyadaki görünümlerine benzeyen sanal dünya avatarları da oluşturabilmekte. Zuckerberg, avatarların sosyal medyadaki profil resimleri kadar basit olabileceğini, ancak “statik bir resim yerine canlı, 3D örnekleriniz olduğunu” söyledi.

Şirketten yapılan duyuruya göre, kullanıcılar avatarlarını iş ve oyun için özelleştirebilecekler. Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, “Farklı uygulamalara ve deneyimlere sahip, üreticiler tarafından farklı durumlar için tasarlanmış sanal kıyafetleriniz olacak” dedi. Metaverse yapı taşlarından bazıları hali hazırda şirket tarafından geliştirilse de şu anda yaygınlaştırılabilmiş değil. Bunun için milyarlarca dolarlık yatırım yapan Meta’nın ilerleyen süreçte bunu daha büyük bir kampanyayla pazarlamaya çalışması bekleniyor.

Şirket, kendi Metaverse dünyasını oluşturmayacak!

Meta, kendi Metaverse dünyasını istemediğini ve bunun yerine geliştiricilere platformlarını diğer uygulamaları bağlamaları için araçlar sağladığını belirtti.

Meta’nın metaverse üzerinde hiçbir hakkı yoktur, bu nedenle Microsoft ve Fortnite Epic Games gibi diğer teknoloji şirketlerinin bu alandaki vizyonlarının hızlı bir şekilde yaygınlaştırmaları bekleniyor.

Eski adıyla Facebook olan Meta’nın geçmişte bazı sansasyonel olaylara karıştığı biliniyor. Özellikle de özel kullanıcı verilerini satmak ve işlemekle suçlanan şirketin bu yüzden de farklı bir görünüme bürünmek istediğine dair teoriler ortaya atıldı. Buna ek olarak da isim değişikliğinin şirket ve eylemleri hakkındaki kamuoyunu sileceğini düşünülmüyor.

UYARI! Teknik Analiz Sorumluluk ReddiUYARI! Webkripto.com’ da ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto.com’un görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız. Web Kripto ve Yazar Ekibi bu konuda sorumluluk kabul etmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir