Nedir ?

Masternode nedir?

Google News Abone Ol

Kripto para piyasalarına olan ilginin her geçen gün artmasıyla masternode gibi bu teknolojinin arkasındaki detaylara olan merak da artmaktadır. Masternode nedir gibi sorularınızın cevabı için okumaya devam edebilirsiniz.

Her kripto para biriminin arkasında, işlemleri ileten ve doğrulayan birbirine bağlı sunuculardan (düğümler gibi) oluşan bir ağ bulunur. Örneğin, bir Bitcoin blok zinciri ağı, full node (tam düğüm) ve mining nodes (madencilik düğümleri) ikilisinden oluşur. Tam düğümler işlemleri doğrular ve madencilik düğümleri İş Kanıtı blokları oluşturur. Bazı kripto para birimlerinin, ana düğüm kavramının Proof of Stake ile devreye girdiği farklı bir yaklaşımı da vardır.

İlgili Makaleler

2014 yılında, erkenden Bitcoin kullanmaya başlayan bir kişi olan Evan Duffield, Litecoin kod tabanını devralmaya ve değiştirmeye karar vererek onu kripto para biriminin daha özel ve güvenli bir versiyonu haline getirdi. Başlangıçta Xcoin olarak adlandırılan ve daha sonra Dash’e taşınan Duffield, Dash’i Bitcoin’in özel bir sürümü olarak tanıttı. Bu yeni blok zinciri tabanlı protokol ile işlemler herkes tarafından görülemez ve kullanıcılar daha fazla mahremiyet kazanır bir hal aldı. Lansmandan beş ay sonra ise, Dash protokolü yeni ana düğümlerini tanıttı ve onları Bitcoin’in köklerinden uzaklaştırdı.

Masternode nedir?

Masternode, benzersiz bir ağ durumuna sahip bir sunucudur. Özel hizmetler sağlama, doğrudan işlemleri doğrulama ve ağ yönetimine katılma özelliklerine sahiptir. Bu tür her bir hizmet için, ana düğüm, komisyon gibi yapısal bir teşvik sağlayan ücretler alır.

Öte yandan, ana düğümün durumunun elde edilebilmesi için ağda varlıkların kilitlenmesi gerekir. Temel olarak bu, statünüzü ve daha sonra ödüllerinizi almak için mağazaya para bırakmak gibidir. Her ana düğümün farklı bir ROI’si (yatırım getirisi) vardır, bu da stake yapılmış coinleri geri almak için geçen süre anlamına gelir. Bu süre de protokole ve blok zinciri ağının söz konusu coin için nasıl çalıştığına bağlıdır.

Bu noktada neden varlıkları kilitliyoruz diye sorabilirsiniz. Bunu daha iyi açıklamak gerekirse, bir kredi başvurusunda bulunmak için bir bankaya gittiğinizi ve karşılığında onu güvenceye almak için ipotek gösterdiğinizi düşünelim. Bu örnek, masternode sistemini daha rahat anlamak için işinizi kolaylaştıracaktır.

masternode-proof-of-work

Masternode’lar, Proof of Stake’in ilk uygulamalarından biridir; ve bu, Proof of Work’ü n aksine, garanti olarak ne kadar çok paranız varsa, düğümünüzün gelir elde etme şansının o kadar yüksek olduğu anlamına gelir. Protokol, sahip oldukları ilgi düzeyine göre işlem doğrulaması için doğrulayıcı düğümleri seçerek güvene dayalı bir çözüm oluşturur. Proof of Stake, Proof of Work’ün aksine düşük enerjili bir ağ güvenlik çözümü olarak kullanılır. Şu anda Ethereum’un yeni güncelleme ile Proof of Work sistemine geçişi de yine düşük enerji tüketimi içindir. Bitcoin içinse halen devam eden Proof of Stake sistemi çevrecilerden tepki almaya devam ediyor.

Masternode’lar ile nasıl pasif gelir elde edilir?

Kripto para birimlerindeki en karlı yatırımlardan biri, büyük düğümlere yapılan yatırımdır. Düğümü kendiniz çalıştırmak zorunda kalmadan sağlanan ana ROI düğümlerinden yararlanabileceğiniz basit bir çözüm bulabilirsiniz. Ama önce, temelleri hakkında biraz konuşmamız gerekiyor. Bir masternode oluşturduğunuzda, doğrudan işlemleri doğrulayarak, gizliliği artırarak ve yönetim sağlayarak bireysel blok zinciri ağlarına hizmet sağlamanın ödüllerini alma imkanına sahip olursunuz.

Masternode sahipleri, sağladıkları ağ hizmetleri için ödeme aldıklarından dolayı yatırımlarından pasif gelir elde ederler. Seçtiğiniz herhangi bir para birimine göre kendiniz için bir masternode oluşturabilirsiniz. Masternode özelliğine sahip tüm blockchain ağlarının bir listesi masternodes.online üzerinde bulunmaktadır. Her bir kripto para projesinin bir listesini stake masternode oluşturulması için gereken bireysel token yatırımı miktarını buradan görebilirsiniz.

 Masternode riskli bir yatırım mı?

Masternode yatırımları için kurulum işlemi, ana düğümünüzü hangi kripto para biriminden çalıştırdığınıza bağlı olarak değişmektedir. Ancak genellikle tam düğümü indirmeyi, birçok coin varlığını stake etmeyi, düğümleri yapılandırmayı ve bunları ağa bağlamayı içerir. Bir masternode kurarak, neredeyse hiçbir teknik bilgi olmadan blok zinciri ağının korunmasına yardımcı olabilir ve seçtiğiniz bir kripto para biriminin parçası olabilirsiniz.

Elbette bir masternode olmanın bazı sorunları ve riskleri de vardır. İlk olarak, ana düğümleri kurarken belirli bir coin varlığını kilitlersiniz. İkincisi, başlangıç aşamasındaki gerekli stake miktarı yüksek olabilir ve bu on binlerce dolara ulaşabilir. Böyle bir ilk yatırım, bazıları için riskli ve ulaşılmaz olabilir.

UYARI! Teknik Analiz Sorumluluk ReddiUYARI! Webkripto.com’ da ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto.com’un görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız. Web Kripto ve Yazar Ekibi bu konuda sorumluluk kabul etmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir