Letonyalı sanatçı, NFT’ler üzerinden kara para aklama iddiasıyla karşı karşıya
Letonyalı Ilya Borisov adlı bir geliştirici ve sanatçı, 8,7 milyon euro değerindeki bir kara para aklama suçuyla karşı karşıya kaldı. NFT üzerinden elde ettiği kazancının kara para aklama gelirleri olduğunu söylemesinin ardından Borisov, 12 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalmış durumda.
“Art is Crime” adındaki bir web sitesi aracılığıyla Borisov, hükümetin dava hakkında onunla konuşmadan banka hesabını nasıl dondurduğunu ayrıntılı olarak anlattı.
Davanın zaman çizelgesinde, 3.557 NFT üzerinden kazanç elde eden ve kara para aklayan geliştirici, dava işlemlerinin ilk olarak bu yılın Şubat ayında başlatıldığını, ancak davadan yalnızca 9 Mayıs’ta haberinin olduğunu söyledi.
Borisov yaptığı açıklamada, “Bu karar 10 Şubat’ta çıktı, bir nüshasını almam gerektiğini söyledi ancak üç ay sonra alabildim.” dedi.
Kripto düzenleme eksikliği mi var?
Açık kripto para vergi kurallarının olmaması nedeniyle geliştirici, kripto para gelirini nasıl yasallaştıracağı konusunda Letonya Devlet Vergi Servisi (VID) ile iletişime geçtiğini söyledi. Bunun sonucunda da, 2021’de 2,2 milyon avro gelir vergisi ödediğini de aktardı.
Borisov tarafından yapılan açıklamalara göre, VID tarafından kendisine “serbest meslek sahibi” olarak kaydolması ve toplanan tutar üzerinden euro olarak vergi ödemesi tavsiye edildi. Bunun ardından da vergilerini ödediğini belirtti. Buna ek olarak, özellikle 2021 NFT patlaması sırasında kendini başarılı niş sanatçılar arasında göstererek para kazandığını aktarıyor.
Borisov, avukatı aracılığıyla banka hesabının dondurulmasına itiraz etmeyi başardı ve 30 Haziran’da mahkeme sanatçının paraya tekrar erişmesine karar verdi. Ancak tasarı hiçbir zaman kamuya açıklanmadı ve daha sonra davanın baş araştırmacısının istifa ettiği ortaya çıktı. İlginç bir şekilde, davaya katılan yeni savcılara da mal varlıklarına el koymaları için doğrudan emir verildiği belirtiliyor.
19 Temmuz’da Borisov, parasının yasal kaynağının kanıtı olarak faaliyetleri ve gelir geçmişiyle ilgili tam bir raporu polisle paylaştığını söyledi.
Davanın temyizi
Meduza adlı haber sitesinin eski bir çalışanı olan Borisov, hiçbir savcının davayla ilgili kendisiyle iletişime geçmeye çalışmadığını vurguladı. Geliştirici karara itiraz etti, ancak bürokratik sistem nedeniyle daha fazla gecikme beklediğini aktardı:
“3 Temmuz 2022 tarihli hesaplarıma el koyma kararına karşı mahkemeye itirazda bulunduk. İtiraza, davadan eldeki tüm belgeler ve tüm işlemlerimin ve sanatçı olarak faaliyetlerimin bulunduğu dosyalar eşlik etti.”
Davada, Borisov tarafından görevli müfettişin değiştirilmesi talebi verilse de bunun mahkeme tarafından reddedildiği belirtiliyor.
Kalıcı para kaybı ve hapis cezası gibi tehditlere ek olarak, Borisov davadan duygusal olarak etkilendiğini söyledi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte Borisov için işlerin daha da karıştığı aktarılmakta. Babasının bir çözüm bulunamadan ölmüş olması, diğer aile üyeleriyle olan ilişkisini de etkiledi. Borisov, savaşmaya devam etme sözü verdi, ancak blockchain teknolojisinin sanatçıların geçimini sağlaması için sonsuz olanaklar sunduğunu, ancak yine de düzenleyicilerden gelen zorluklarla karşı karşıya olduğunu aktardı.