Jeopolitik Risklerin Ekonomi Alanındaki Yansımaları
Sıcak çatışma noktasında halen bir uzlaşmaya varılmamış olması belirsizliğin devam etmesine neden olmakta, bu süreçte diyalog ve müzakere gibi kelimeler piyasa fiyatlamalarında önemli role sahip olacaktır.
Batı dünyasından gelen ekonomik yaptırımlar açıklandı. Henüz kesin olmadığını belirtmek gerekir. Rusya’ya karşı yaptırımların odak noktası:
Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması,
Rus Merkez Bankası’nın uluslarası rezervlerinin kullanılamaz hale getirilmesi.
Peki SWIFT sistemi Nedir?
Tek bir ülkenin mülkiyetinde olmayan SWIFT, temelde 11 bin civarındaki üye bankanın birbiriyle konuşmasını sağlayan bir sistem. Tabi dünyadaki para trafiğinin yarıdan fazlasının dolarla yapılıyor olması, muhabir bankaların ABD’de olmaları ve ABD yasalarına tabi olmaları nedeniyle sistemde ABD’nin sözü geçiyor.
Bankalar kendi ülke para birimleri haricindeki her türlü para transferi için bu sistemi kullanıyorlar. Rusya da petrol ve gaz ihracatı karşılığı bedelleri tahsil etmek için doğal olarak bu sistemi kullanıyor. SWIFT’e üye 291 Rus bankası, burada geçen işlemlerin %1.5’ini oluşturuyor. Rus bankalarının sistemden dışlanması, bu para akışını durduracak. Ancak burada iki kritik konu var: Tüm Rus bankaları dışlanmıyor, bazı bankalar sitemde kalmaya devam ediyor. Yani Avrupa gene de bağımlı olduğu Rus doğalgazı için kendine bir açık kapı bırakıyor. İkinci olarak ise SWIFT sistemi rakipsiz değil, yani en azından teorik olarak. Pratikte ise dünyanın herhangi bir yerindeki hesaba hızlı, güvenilir ve ucuz bir maliyetle para göndermek istiyorsanız diğer seçenekler fazla bir işe yaramıyor. Bu yüzden de SWIFT erişimi olmazsa Rus şirketlerin zamanında ya da güvenli şekilde tahsilat yapması çok zorlaşacak.
Ukrayna’ya Kripto Para Desteği
Tüm bu sürecin içinde Ukrayna Meclisi, kripto paraları yasal hale getiren düzenlemeyi resmi olarak kabul etti ve yasa ile beraber ‘’sanal varlık’’ kategorisinde yasallaştırıldı. Ukrayna hükümet yetkililerin elinde 46.351 Bitcoin (BTC) olduğu da bilinmekte.
Salı gününden itibaren Ukrayna bankalarına yönelik siber saldırılar gerçekleşmeye başladıktan sonra finansal sisteme erişim güç bir hale geldi Kripto paralar ise bu anlamda güçlü çözüm sağlayan bir araç oldu.
Blok zinciri analiz şirketi Elliptic, Ukrayna hükümetine ait kripto para cüzdanları ile sivil toplum kuruşlarına gönderilen kripto paraların toplamının 18.6 milyon dolar olduğunu bildirdi.
Ek olarak önde gelen kripto para borsası Binance de savaştan etkilenen Ukraynalıları desteklemek üzere 10 milyon dolarlık bir acil durum fonu oluşturdu.
Ukrayna’nın kriz döneminde mecliste onaydan geçirdiği kripto paralar ise, bağış toplarken kolaylık sağlıyor. Aynı zamanda kripto paraların bir sermaye kaçışı olarak da değelendirilmesi oldukça yüksek. Bir soğuk cüzdan yani flash bellek ile dünyanın yer yerine sınırsız Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto paraları taşıyabilir, bunları istediğiniz yerde para birimine dönüştürebilirsiniz. Bu sebeple özellikle kriz bölgelerinde sermaye kaçış yöntemi olarak da kripto paralar cazibe sağlamakta.
Rusya’ya karşı uygulanan ekonomik ambargolar sonucunda blok zincir teknolojisi ve Bitcoin-diğer kripto paraların burada alternatif bir araç olarak kullanılma ihtimali konuşmaları gün geçtikçe arttı. Öte yandan Rusya Maliye Bakanlığı’ndan kripto dostu ve kripto varlıkların “para” olarak tanımlanacağına dair açıklama bu sürecin ile eş zamanlı gelmesi ise kripto paralar tarafındaki ihtimalin artmasına sebebiyet verdi.
FED’in Odaklandığı Ana Enflasyon Verisi Açıklandı!
Cuma günü ABD tarafından kişisel tüketim harcamaları açıklandı. Bu haftada ISM verileri ve tarım dışı istihdam var. Kısa vadede para politikasına dair takip ettiğimiz veri Mart ayı faiz artışı olasılıkları. An itibariyle 50 baz puanlık artış piyasada sadece 9.5% oranında fiyatlanırken bu hafta Powell’ın ABD Kongresi karşısındaki konuşması yakından takip edilecek.
Piyasalar riskten kaçış fiyatlamaları ile haftaya başladı
- Altın fiyatları yükseliyor. Kısa vade de $1.940 – $1.950 ons direnç bölgesi takip edilebilir.
- Dolar değer kazanıyor. EURUSD tekrardan 1.1150 seviyesinde.
- ABD endeks vadelileri Cuma günü spot piyasada kazandığını geri veriyor. Spot piyasda ilk aşamada 4.222 seviyesi sonrasında 4.070 seviyesini takip ediyoruz.
- ABD 10 yıllıkları 1.90% seviyesinin altında.
- Buğday fiyatları yükselmeye devam ediyor. Rusya ve Ukrayna toplam global buğday ihracatının 30%’una denk geliyor.
- Petrol ve doğal gaz fiyatları yükselmeye devam ediyor. Brent-WTI makasında artışın devamı beklenebilir (7-7.5 usd bölgesine doğru)
- VIX endeksi vadeli piyasada 30 seviyesinin üzerinde (Endekslerde yükseliş hareketlerinin kalıcılığından bahsetmek için 25 seviyesinin altına gerilemesi lazım)
Rusya ve Ukrayna’nın Belerus sınırında yapacağı görüşme (İptal edilmezse) haftanın en önemli risk olayı. Rusların istediği çok net. Ukrayna’nın Nato’ya girmemesi.
Kripto Paralar Umut Veriyor
Tüm bu jeopolitik riskler ve para politikası risklerine rağmen, ülke para birimleri bile tarihi dip seviyelerini görürken, bitcoin öncülüğünde kripto paralar bu konjonktürde toparlanmalar için hala umut olduğunu gösteriyor.
Total piyasa değeri yeniden toparlanarak $1.7T seviyelerinin üzerinde seyrederken, Bitcoin 38.600’deki desteğinin hemen altında fiyatlanmaya devam ediyor. 36.600 ve 36.200 dolar seviyeleri ise karşımıza çıkan güçlü destek olarak yerini korumaya devam ediyor.
Ethereum’da ise $2507 seviyesi destek bölgesi olarak yakın görünümde takip edilebilir.