Nedir ?

Kripto para ATM’si nedir ve nasıl çalışır?

Google News Abone Ol

Kripto para birimleri dünya çapında giderek daha popüler bir hale gelmekte ve yatırımcılar arasındaki kullanım oranı her geçen gün muazzam bir artış yaşamakta. Business Insider tarafından yakın zamanda yayınlanan bir rapora göre, dünya çapındaki toplam kripto para kullanıcılarının sayısı şimdiden 100 milyonu geçti. Durum bu olunca da sektördeki kullanıcıların işini kolaylaştırmak amacıyla kripto para ATM’si gibi yan teknolojiler de geliştirilmeye devam ediyor.

Dünyanın en yaygın kullanılan kripto para birimi olan Bitcoin, yaklaşık 40,5 milyonluk bir tahmini kullanıcı tabanına sahip durumda. Ek olarak, Avrupa’daki toplam nüfusun yaklaşık %5’i yatırım, satın alma ve diğer çeşitli amaçlar için Bitcoin kullanıyor.

İlgili Makaleler

Bu büyüyen dijital trend, gerçek dünyaya da bazı ilginç gelişmeler getirdi. Bitcoin ATM‘lerinin kurulumu, kripto para ticaretini teşvik ettiği ve Bitcoin alışverişi sürecini kullanıcılar için kolaylaştırdığı belirtilen nispeten yeni bir teknolojidir.

Bitcoin ATM’si nedir?

Aslında Bitcoin için kullanılan cihazlarda “ATM” terimi biraz yanlış bir betimlemedir. Buradaki ATM’ler gerçek ATM’ler değildir ve bir finans kuruluşuna bağlanmaz veya nakit dağıtmaz. Bunun yerine, Bitcoin ağına bağlanan ve müşterilerin yatırılan parayla kripto para satın almalarına izin veren cihazlardır. Kripto para ATM cihazları genellikle bir monitör, bir QR tarayıcı ve bir makbuz yazıcısı içerir. Bu ATM’lerin bir diğer önemli amacı kripto para kullanıcılarına kolaylık sağlamanın yanı sıra kripto paraların farkındalığını ve kitlesel katılımını artırmak ve işlem sayısını yükseltmektir.

Normal bir ATM genellikle bir finans kurumu veya banka tarafından işletilirken ve para çekmek, yatırmak veya başka tür işlemler gerçekleştirmek için banka hesaplarınıza bağlanmanıza izin verir. Ancak, kripto para ATM’leri bir çevrimiçi kripto para birimi değişim portalı ile birlikte çalışır. Bunlar, bankaların veya diğer finans kuruluşlarının katılımı olmadan ATM’ler aracılığıyla işlem gerçekleştiren bir sistemdir.

Birçok ATM, kullanıcıların birden fazla kripto para birimine yatırım yapmasına izin verirken, sadece Bitcoin ile sınırlı olan birkaç tane vardır. 2013 yılında, dünyanın ilk Bitcoin ATM’si Kanada, Vancouver’daki Waves Coffee Shop’a kuruldu. Coin ATM Radar verilerine göre, 2022 yılı Temmuz ayı itibariyle sadece ABD üzerinde 34.176 Bitcoin ve kripto para ATM’si bulunuyor.

bitcoin atmsi nasıl kullanılır

Bitcoin ATM’si nasıl kullanılır?

Bitcoin ATM’si aracılığıyla diğer kripto para birimleri gibi Bitcoin satın alma veya satma işlemi çok kolaydır ve normal bir banka ATM’sini kullanmak ile hemen hemen aynıdır. Ancak, bu makinelerin kullandığı farklı kullanıcı kimlik doğrulama yöntemleri insanların kafasını karıştırabilir. Peki, Bitcoin veya diğer kripto para birimi ATM’lerini nasıl kullanabiliriz?

1- Kimlik kanıtı yapın

Bir ATM’ye ilk geldiğinizde, kimliğinizi doğrulamanız gerekecektir. Bu işlem kullandığınız ATM’ye göre farklı şekillerde yapılabilir. Ancak, genellikle cep telefonu numaranızı ve OTP’nizi (tek seferlik şifre) girmeniz istenir. Bununla birlikte, ancak avuç içi taraması gibi kullanılan başka kimlik doğrulama yöntemleri de vardır.

2- Bitcoin satmayı veya satın almayı seçin

Kimliğiniz onaylandıktan sonra Bitcoin alıp satmaya karar verebilirsiniz. Satın alma işlemi yapmak için makineye bir miktar para yazın ve sonrasında akıllı telefonunuzda bir kripto para cüzdanı açın. İşlemi tamamlamak için bir QR kodu taramanız istenecektir. Bitcoin satmadan ve karşılığında nakit almadan önce, ATM monitöründeki QR kodunu taramanız ve cüzdandan aynı miktarda Bitcoin göndermeniz gerekir. Bu süreç genellikle hızlı bir şekilde tamamlanır ve para makineden hemen teslim edilir, ancak bazı Bitcoin ATM’lerinin parayı çekmeden önce değişim yapması birkaç dakikaya kadar sürebilmektedir.

Bitcoin ATM’leri neden popüler oldu?

Borsalar gibi çevrimiçi kripto para birimi değişimi sırasında kullanıcılar gizlilik, destek, işlem süresi ve güvenlikle ilgili çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Sorunlardan biri, çevrimiçi Bitcoin işlemlerinin doğrulanması ve onaylanmasının günler sürebilmesi ve yatırımcıların bazen kripto para alım satımlarının bilinmeyen üçüncü şahıslar tarafından izleneceğinden endişe etmesidir.

Öte yandan, Bitcoin ATM’lerinde yapılan işlemler genellikle tek bir süreçtir. Müşterilerin bankacılık veya kişisel bilgilerini paylaşmaları gerekmez. Kişisel kripto para cüzdanları aracılığıyla yapılan işlemler daha güvenli bir seçenek olarak kabul edilir ve tüm işlemler anonim kalır.

Ek olarak, birçok Bitcoin ATM üreticisinin sağladığı güçlü müşteri desteği, bu makinelerin kullanıcılar arasındaki popülaritesinin artmasında önemli bir rol oynamıştır. Örneğin, artık kullanıcıların en yakın Bitcoin ATM’sinin yerini bulmasına yardımcı olan özel uygulamalar bulunuyor.

Bu tür makinelerin kullanımı ve üretimi hala nispeten yeni bir iş modeli olduğundan, birçok yeni ve mevcut şirket, iyi destek ve hizmet sağlayarak kripto para kullanıcılarının güvenini oluşturmaya çalışıyor. Bu da yine kullanıcılar açısından önemli bir avantajdır.

Temmuz 2022 tarihi itibariyle dünya çapında yaklaşık 38.404 Bitcoin ATM’si bulunmakta ve bu sayıların özellikle ABD ve Avrupa’da hızla büyüdüğü görülmekte. Bununla birlikte, yasa dışı işlem olasılığı nedeniyle hükümetlerin kripto para birimlerini veya Bitcoin makinelerinin kullanımını yasakladığı Çin, Bolivya, Suudi Arabistan, Katar ve Vietnam gibi bazı ülkeler de bu teknolojiye karşı tavır almaya devam ediyor.

UYARI! Teknik Analiz Sorumluluk ReddiUYARI! Webkripto.com’ da ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto.com’un görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız. Web Kripto ve Yazar Ekibi bu konuda sorumluluk kabul etmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir