Nedir ?

Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir?

Google News Abone Ol

 

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir?

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi CNNMoney tarafından menkul kıymet ve hisse senetlerine yönelik piyasa duyarlılığını analiz etmek için oluşturmuştur. Daha sonra Alternative.me kendi versiyonunu kripto piyasasına uyarlamıştır.

İlgili Makaleler

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi kripto para yatırımcılarının açgözlü mü yoksa korkmuş mu hissettiğini tespit etmek için bazı piyasa göstergelerini analiz eder. 0 puan aşırı korkuyu, 100 puan ise aşırı açgözlülüğü temsil eder. 50 ise piyasanın tarafsız olduğu anlamına gelir.

Korku halindeki bir piyasada, kripto paralar düşük fiyattan değerlenebilir. Piyasada korkunun artması satışa ve paniğe neden olabilir. Fakat bu durum piyasanın uzun vadeli bir ayı trendine girdiğini düşündürmemeli. Bunun yerine bu duygu durumunu, genel piyasa duyarlılığına yönelik bir referans olarak düşünebilirsiniz.

Bu durumun tersi ise piyasada açgözlülük olmasıdır. Yatırımcılar ve alım satım yapanlar açgözlüyse, fiyatta aşırı yükselme ve balon ihtimali söz konusudur.

telef

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi nasıl çalışır?

Alternate.me, her gün 0 ila 100 arası yeni bir değer hesaplar. Temmuz 2021 itibarıyla Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksinde yalnızca Bitcoin’le ilgili bilgileri kullanmaktadır. Bunun nedeni, fiyat ve duyarlılık konusunda Bitcoin’in kripto piyasasının geneliyle uyum içinde olmasıdır.

 

Endeksin ölçeği aşağıdaki kategorilere bölünebilir:

  • 0-24: Aşırı korku (turuncu)
  • 25-49: Korku (sarı/açık turuncu)
  • 50-74: Açgözlülük (açık yeşil)
  • 75-100: Aşırı açgözlülük (yeşil)

Screen Shot 2022 01 16 at 00.14.15

Endeks oluşturulurken 6 kaynaktan veri toplanılır. Bu kaynaklar şu şekilde listelenebilir:

1. Oynaklık (25 %)
2. Pazar momentumu / Hacim (25%)
3. Sosyal Medya (15%)
4. Anketler (15%)
5. Dominans (10%)
6. Google Trendler (10%)

  1. Oynaklık:  Bitcoin’in mevcut oynaklığını ve maksimum düşüşleri ölçülür. Son 30 gün ile 90 günün karşılık gelen ortalaması ile karşılaştırılır.
  2. Piyasa momentumu/hacim : Bitcoin’in mevcut hacim ve pazar ivmesi hesaplanır. Hesaplamada 30/90 gün temel alınarak yapılır. Pozitif bir piyasada yüksek alımlı hacimler görüldüğünde piyasanın aşırı açgözlü değerlere kaydığı belirlenir.
  3. Sosyal Medya: Twitter üzerinden yapılan bir duyarlılık analizidir. Hashtagler üzerinden ne kadar hızlı ve kaç adet etkileşim alınması baz alınır. Alışılagelenin dışında yaşanan yüksek etkileşim korkudan çok açgözlülükle ilgilidir.
  4. Anketler: Çeşitli araçlarla yatırımcıların piyasaya bakış açıları hakkında veri toplar.
  5. Bitcoin Dominansı: BTC’nin piyasadaki hakimiyetini ölçer. Piyasa hakimiyetinin artması fonların altcoinlerden Bitcoin’e transfer edilmiş olabileceğini gösterir.
  6.  Google Trendler: Google arama trendleri baz alınarak değerlendirilir.

 

Kısaca Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi, birçok temel ve piyasa duyarlılığı ölçütünü bir araya getirmenin ve özetlemenin basit bir yoludur.

 

Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto’nun görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız.

UYARI! Teknik Analiz Sorumluluk ReddiUYARI! Webkripto.com’ da ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto.com’un görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız. Web Kripto ve Yazar Ekibi bu konuda sorumluluk kabul etmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir