Japonya Başbakanı Fumio Kishida Cuma Günü Önemli Açıklamalarda Bulundu
Japonya Başbakanı Fumio Kishida Cuma günü yaptığı açıklamada, Japonya'nın 2025 mali yılı için kilit bütçe dengeleme hedefini acilen değiştirmeye ihtiyacı olmadığını, ancak Omicron varyantı gibi belirsizlikler nedeniyle daha fazla inceleme yapılması gerekebileceğini belirtti.
Japonya Başbakanı Fumio Kishida Cuma günü yaptığı açıklamada, Japonya’nın 2025 mali yılı için kilit bütçe dengeleme hedefini acilen değiştirmeye ihtiyacı olmadığını, ancak Omicron varyantı gibi belirsizlikler nedeniyle daha fazla inceleme yapılması gerekebileceğini de sözlerine ekledi. Hükümet, 2025 mali yılına kadar faiz dışı bütçe fazlası elde etmeyi hedefliyor. Bunun, politikacıların büyümeyi teşvik etme ve hızla yaşlanan bir nüfusla başa çıkmak için sosyal güvenlik harcamalarını dizginleme çabalarına devam etmesi halinde mümkün hale gelebileceğini söyledi. Hükümetin – yeni tahvil satışları ve borç ödeme maliyetleri hariç – bu hedefi sürdürüp sürdürmediği, Kishida’nın mali reformlara olan bağlılığı için bir turnusol testi görevi görecek. Uzun süredir mali şahin olarak bilinen Kishida, Ekim ayında göreve başlamasından bu yana uzun vadeli mali reformlar yerine COVID-19’un yol açtığı krizlerden dolayı ekonomik toparlanmaya öncelik veriyor. Mali hedefi gözden geçiren üst düzey ekonomik danışma paneli toplantısında konuşan Kishida, “Mevcut durumun bütçe dengelemesine ulaşmak için hedef yılda hiçbir değişikliği garanti etmediğini doğruladık” dedi. “Ancak, koronavirüs etkisi gibi belirsizlikleri ortadan kaldıramadığımız için Japonya’daki ve Japonya dışındaki ekonomik koşulları dikkatle izleyerek aşağıdaki durumları gerektiği gibi (daha fazla) gözden geçireceğiz.”
Kishida, Ekonomiyi COVID-19 Krizinden Kurtarmak İçin Tüm Yolların Deneneceğini Vurguladı
Kishida, ekonomiyi COVID-19 krizinden kurtarma yoluna koymak için mümkün olan tüm adımları atacağını ve pandemi ile başa çıkmak için mali harcamaları kullanmaktan çekinmeyeceğini yineledi. Kishida’nın yorumu, hükümetin ekonomik büyüme için pembe bir senaryo varsayarak Japonya’nın 2026 mali yılında faiz dışı bütçe fazlası elde edebileceği yönündeki tahminlerinin ardından geldi ve açıkların daha mütevazı bir toparlanma altında on yıl boyunca devam edebileceğini ekledi. Yılda iki kez yapılan mali görünüm, beklenenden daha yüksek vergi geliri, bütçeyi son tahmine göre bir yıl daha dengelemek için gereken süreyi uzatabilecek olsa bile borçlu hükümetin mali durumunu düzene koyma konusundaki zorluklarını vurguladı. Hedefin en son yinelenmesi, revize edilmiş mali projeksiyonlar yayınlandığında pandeminin etkilerini hesaba katmak için gözden geçirileceğine dair bir uyarıyı da içeriyordu.
Japonya’nın Devasa Kamu Borcu
Japonya’nın kamu borcu, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan 5 trilyon dolarlık ekonomisinin iki katından fazla. Bu da onu, büyümeyi canlandırma amaçlı onlarca yıllık devasa harcamaların bir sonucu olarak endüstriyel dünyanın en borçlu ülkesi yapıyor. Hükümetin pembe senaryosu, reel olarak %2’yi ve nominal olarak %3’ü aşan yıllık büyümeye dayanıyordu. Bu oranlar 1990’ların başındaki varlık balonunun patlamasından bu yana nadiren görülen bir şey. Daha mütevazı veya temel senaryo, yaklaşık %1’lik bir reel büyüme ve yaklaşık %1.5’lik bir nominal büyüme varsaymaktadır.