İtalyan hükümeti Rönesans tablolarının NFT satışını yasaklama kararı aldı
Tüm dünyada büyüyen bir trend olan NFT’ler hakkında farklı kararlar gelmeye devam ediyor. Bu konuda önemli girişimlerin bulunduğu İtalya’da da bugün bazı NFT ürünlerinin yasaklandığı açıklandı.
Rönesans tabloları NFT yapılamayacak
İtalyan hükümeti, Uffizi Galerileri’nin Michelangelo’nun Doni Tondo (1505-06) NFT’sinin satışından 70.000 euro gibi büyük bir kâr elde etmesinin ardından İtalyan Rönesans resimlerinden NFT’lerin satışını yasaklama kararı aldığını duyurdu. Tek başına Michaelangelo NFT ürünleri, Roma’daki bir koleksiyoncuya 240.000 euro karşılığında satılmıştı.
Prodüksiyon şirketi NFT Cinello, 40 şifreli dijital sanat eseri (DAW) üretmek için Floransa’daki Uffizi Galerisi de dahil olmak üzere İtalya’daki dört sanat galerisi ile sözleşme imzaladı. Yapılan açıklamalara göre işbirliği 5 yıl sürdü ve Aralık 2021’de sona erdi.
Tondo, bu anlaşma sırasında Cinello tarafından üretilen tek NFT ürünüydü. Bu aynı zamanda Michelangelo Buonarotti’nin günümüze ulaşan tek pano resmi ve Michaelangelo’nun Floransa’daki tek eseridir.
Uffizi’nin bir sözcüsü, NFT olarak üretilen bir tablonun satışından elde edilecek kazancın, şirket ve müze arasında yarıya bölüneceğini söyledi ve ekledi: “Cinello kopyası yaklaşık 140.000 euro karşılığında satıldı, bu nedenle de Uffizi 70.000 euro (Cinello ile birlikte) aldı.” Artribune web sitesine göre 100.000 €’luk geri kalan kısım “üretim maliyetlerini” karşıladı.
İtalyan hükümetinin İtalyan Rönesansına ait NFT resimlerinin satışını durdurma kararı, İtalya’daki sanat eserlerinin yasal mülkiyeti konusundaki bir tartışmadan kaynaklanıyor. La Repubblica gazetesi, “Metaverse’e daha da yaklaştığımız bir zamanda [bizim] mirasımızın kontrolünü kaybetmek” konusundaki endişelerini dile getirmişti. Bu haberin ardından da ülkede sanat düşkünlerinin konuya daha hassas yaklaştıkları biliniyor.
İtalya’dan gelen bu kararla birlikte farklı ülkelerin de konuyla ilgili çalışmalar başlatması bekleniyor. Şu anda hali hazırda sergilenen bazı tarihi tabloların farklı ülkelerde NFT olarak satışı yapılıyor. Daha çok müzayede evlerinde yapılan bu satışlardan müzeler ve sergiler de kendilerine düşen payı almakta. Ancak İtalya’da alınan bu karar tarihi eser niteliği taşıyan tabloları daha sıkı bir şekilde kuruyacak.