HODL nedir?
HODL, Bitcoin ve genel olarak kripto para yatırım topluluğunda sıklıkla kullanılan bir terimdir. Arkasında ilginç bir hikayesi bulunur ve “hold” kelimesinden yazım hatası sonucu doğmuştur. Terim, kolay bir şekilde akılda kalıcı olduğu için kripto para topluluklarına kısa sürede yayılmıştır. Bununla birlikte sadece Amerika ve Avrupa değil tüm dünyada ortak bir terim olarak kabul edilir hal almış durumda. HODL aynı zamanda, sadece popüler bir terim değil, bir yatırım stratejisi olarak da kabul edilmektedir.
HODL teriminin hikayesi
HODL terimi, yatırımcıların Bitcoin ve ekonomi hakkındaki görüşlerini paylaşabilecekleri bir platform olan Bitcoin Forum’daki bir gönderiden gelmektedir. 18 Aralık 2013’te “GameKyuubi” kullanıcı adındaki bir forum üyesi ” I HODLING” başlıklı bir yazı yazdı ancak burada yazmak istediği “HOLDING idi.
2013 yılı genel olarak Bitcoin için büyük bir yıldı. BTC fiyatı, o yılın Ocak ayında 15 dolardan Aralık başında 1.100 doların üzerine çıkarak %7.230’luk bir getiri sağlamayı başardı. Yüksek oynaklık sonucu, fiyat Aralık ortasındaki 716 dolar noktasından %39 düşerek tekrar 438 seviyelerine kadar indi.
Düşüş, Çin Merkez Bankası’nın (Çin Halk Bankası) üçüncü taraf ödeme şirketlerinin Bitcoin borsalarında çalışmasını yasaklamasının bir nedeni olarak da görülüyor. “I HODLING” adlı forum yazısı, aslında fiyat düşüşüne bir tepkidir. Yazar, basit saklama stratejisindeki gücünü sergilemek için yazıya yazım hataları ve büyük harf kullanımı ile donatmayı tercih etti.
Yanlış yazılmış “HODL” terimi, olayların ardından forumda hızla yayıldı ve diğer kripto para kullanıcıları tarafından benimsendi. Şu anda da kripto para yatırımcıları bu terimi, sıklıkla alım satım yapmak yerine satın aldıkları ve daha uzun bir süre boyunca tuttukları varlıklara atıfta bulunmak için kullanıyor.
Yaşananlara baktığımızda, yazının yazarının doğru kararı verdiğini görebiliyoruz. Bitcoin fiyatı 2017 yılının ortalarında daha da yükselmeye başladı ve yıl sonunda tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 19,167 dolara ulaştı. Ancak 2017 yılındaki sert düşüşün ardından fiyat tekrar yükseldi ve COVID-19 salgını sırasında toparlanarak 2021’in başlarında yeni bir zirveye ulaştı.
Neden HODL?
Kripto paralar, blockchain teknolojisi tarafından desteklenen bir tür dijital para birimleridir. Bir değişim aracı olarak işlev görse de ayrıca bir varlık veya yatırım olarak da elde tutulabilir. Kripto para birimlerinin örnekleri arasında Bitcoin, Ethereum, Ripple ve daha fazlasını gösterebiliriz. Kripto paralardaki merkeziyetsizlik, bir ülkenin merkez bankası gibi merkezi bir otorite tarafından yönetilmiyor olmalarından dolayı kripto para birimlerinin ana özelliği ve avantajıdır.
Kripto para birimleri, 2017 ve 2020’deki olağanüstü salgınlar nedeniyle yatırım fırsatları olarak giderek daha fazla ilgi gördü. Finansal ademi merkeziyetçilik ve para birimlerinin dijitalleşmesi eğilimi, kripto para birimlerinin büyümesine hız kazandırdı. Enflasyonist beklentilerle birlikte COVID sonrası düşük faiz oranları nedeniyle, yatırımcılar aynı zamanda bir değer deposu olarak kripto para birimleri tutmaya karar verdiler.
“Hodling“, bir satın alma ve tutma stratejisini ifade etmektedir. Al ve tut stratejisi uygulayan yatırımcılar, uzun vadeli değerlemeden yararlanmak için varlıklarını uzun süre elinde tutarlar. Buna karşılık, yatırımcılar işlemlerde aktiftir ve düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satarak getiri arayabilirler.
Son derece değişken yapıları nedeniyle kripto para birimleri, yatırımcılara düzenli olarak uzun ve kısa pozisyonlar oluşturmaları için birçok fırsat sunar. Bununla birlikte, HODL, yatırımcılara daha fazla güvenlik sağlayabilir, çünkü yatırımcılar kısa vadeli oynaklığa maruz kalmazlar.
HODL yapmanın riskleri
Yukarıda belirttiğimiz gibi son zamanlardaki yüksek getiri ve yatırım imkanlarına rağmen, akıllı yatırımcılar kripto para birimleri tutmanın risklerini de göz önünde bulundurmalıdır. Kripto para fiyatları çok değişkendir ve bu nedenle yatırımcılar, varlıklarının değerinde aşırı iniş çıkışlar yaşayabilir. Bu da risk anlamında geleneksel yatırım araçlarının aksine daha büyük potansiyel bir tehlikede oldukları anlamına gelmektedir.
Diğer varlık türleri ve fiat para birimleri ile karşılaştırıldığında nispeten kısa bir geçmişe sahip olan kripto para birimleri, pek çok bilinmeyenli bir gelecekle karşı karşıya. Bununla birlikte, ülkelerdeki kripto para politikaları da hala iyi kurulmuş bir düzene sahip değil. Merkezi bir otoritenin gözetimi olmadan, kripto para birimleri yasa dışı işlemler ve kara para aklama gibi dolandırıcılık faaliyetleri için kullanılabilir ve bu durum kripto para karşıtlarının ana savunma mekanizmasıdır.
Günümüzde farklı ülkeler ve taraflar, kripto para birimlerinin kullanımına karşı farklı tutumlara sahip. Bu, kripto para birimlerinin değerini etkileyecek olan uluslararası kararlara yön verebilir. Bununla birlikte, zayıf politika oluşturma ve kamuoyu algısı, varlıkların değerini uzun vadede azaltabilir.