Halving nedir ve ne işe yarar?
Halving, İlk olarak Bitcoin (BTC) ile karşımıza çıkan ve kripto para dünyasında büyük bir öneme sahip olan bir terimdir. Halving (yarılanma) nedir ve ne işe yarar sorusu giderek artıyor. Özellikle de yakın süreçte farklı kripto paralarda da halving yapılmaya başlanması kullanıcıları bu kavramın cevabını aramaya itmekte.
Kripto para birimlerinde halving kavramını daha iyi anlamak için örnek olarak Bitcoin’i ele alalım. Bitcoin işlevi, blockchain teknolojisine dayanmaktadır. Ademi merkeziyetçilik, Bitcoin modelinin kritik bir parçasıdır ve bu nedenle de, her yeni işlemin gerçekliğini doğrulamak için kriptografik matematiksel denklemleri tamamlamak için geniş bir bağımsız bilgisayar ağı gerektirir.
Madenciler Bitcoin’de bu işlemleri tamamlar ve blok zincirine ekler. Her zincir bloğu kapanmadan önce 10 dakika açık kalır. Kapatıldıktan sonra zincire yeni bir blok eklenir ve önceki bloğun tamamlanmasına katkıda bulunan her madenci yeni oluşturulan Bitcoin’den payına düşeni almaktadır.
Blok her 10 dakikada bir tamamlanırken, blok zinciri kaynak kodu, tamamlanan her 210.000 blok için (yaklaşık dört yıl sürer) madencilere verilen Bitcoin ödülünün yarıya indirildiğini, yani halving yaşanacağını belirtir.
Bitcoin’in son halving süreci, tamamlanan her bloğun ödülünün 12,5 BTC’den 6,25 BTC’ye düştüğü 11 Mayıs 2020 tarihinde yaşandı. Basit bir ekonomik teori, arz düşerse ve talep sabit kalırsa veya yükselirse, fiyatın artması gerektiğini söyler. Bu, nispeten kısa bir süre içinde Bitcoin fiyatının hızla yükselmesine katkıda bulunan tüm geçmiş olaylar için geçerlidir.
Halving ne işe yarar?
Bitcoin sayısı açısından blokları tamamlamanın ödülleri ilk başlangıç noktası olan 50 BTC’den bu yana önemli ölçüde azalırken, son Bitcoin’in 2140’a kadar üretilmesi planlanmadığını belirtmek gerekiyor. Buna ek olarak, Bitcoin için maksimum 32 yarılanma yaşanması beklenmekte. gelecekti. Peki, gerçek anlamda halving ne işe yarar ve Bitcoin’in geleceği için ne anlama geliyor?
Halving olayının ilk gözle görülür katkılarından biri, şu anki blok ödülü olan 6.25 Bitcoin’in artık ABD doları cinsinden, 2009’da verilen 50 adetlik ödülden daha değerli olmasıdır. Bitcoin’in birçok özelliğinde olduğu gibi, sürekli olarak azalan ödüllerin zararlı olabileceği fikri de kripto para yaratıcısı Satoshi Nakamoto takma adı tarafından etkilenmemiştir.
Bitcoin’de madencilere ödenen ücretlerdeki kademeli düşüşün nedeni, madende kalan madeni para arzı azaldıkça işlem maliyetlerinin daha da artmasının beklenmesidir. Madencilik ödülleri, 2140 yılında gerçekleşecek olan sıfıra ulaşırsa, madenciler toplam işlem maliyetlerini doğrudan işlem maliyetlerine göre alacaklardır.