Elrond (EGLD) nedir ve nasıl çalışır?
Elrond, parçalama yoluyla çok daha hızlı işlem hızları sunmaya çalışan bir blok zinciri protokolüdür. Proje kendisini fintech, merkezi olmayan finans ve Nesnelerin İnterneti’ni temel alan yeni internet dünyası için teknolojik bir ekosistem olarak tanımlıyor. Akıllı sözleşme yürütme platformu, saniyede 15.000 işlem, altı saniye gecikme süresi ve 0,001 ABD doları işlem maliyetine sahiptir.
Elrond blok zinciri, ağ ücretlerini, doğrulayıcı ücretlerini ve ödülleri ödemek için kullanılan eGold veya EGLD olarak bilinen yerel bir coin birimine sahiptir. Elrond ilk olarak Ağustos 2019’da duyuruldu ve çekirdek ağı Temmuz 2020’de piyasaya sürüldü.
Elrond’un (EGLD) kurucuları kimler?
Elrond, 2017 yılının sonlarında, Lucian Todea ile birlikte Benjamin ve Luciano Mincu kardeşler tarafından sektördeki en acil sorun olarak gördükleri blok zincirinin ölçeklenebilirliğini ele almak için kuruldu.
Benjamin ve Lucian Mincu kardeşler Elrond’dan önce, bir dijital varlık yatırım fonu olan MetaChain Capital’i kurmuşlardı. İkili aynı zamanda, ilk kez coin teklifleri hakkında bir data toplayıcı olan ICO Market Data’nın kurucu ortağıydı.
Beniamin Mincu, 2014’ten 2015’e kadar Zilliqa (ZIL), Tezos (XTZ), Brave ve Binance gibi projelerde ilk yatırımcı olmanın yanı sıra NEM blok zinciri platformu için ürün, pazarlama ve topluluktan da sorumluydu. Lucian Mincu ise, Uhrenwerk 24, Cetto ve Liebl Systems gibi şirketlerle çalışan bir bilgi teknolojisi mühendisi ve güvenlik uzmanıydı.
Lucian Todea ise, daha önce yazılım incelemeleri ve indirme yapmak için bir site olan Soft32’nin CEO’su ve mobilPay mobil ödeme uygulamasının ortağı olan bir seri teknoloji girişimcisidir. Aynı zamanda biyometrik teknoloji şirketi olan TypingDNA ve muhasebe platformu SmartBill’e yatırım yapan bir melek yatırımcıdır.
Elrond nasıl çalışır?
Elrond üzerinde gördüğümüz parçalama tekniği, verileri küçük parçalara bölen ve bunları her biri işlemleri işleyen birden çok düğümden oluşan birden çok ağ parçasına dağıtan bir tekniktir. Temel olarak, bu sadece Elrond’a özgü değildir; Zilliqa da yine aynı amaca sahip başka bir parçalanmış blok zinciridir. Bir süredir güncellenmesi beklenen Ethereum 2.0 da parçalama tekniklerini uygulayacak olan bir altcoin projesidir. Elrond’un farklı olarak yaptığı şeyse, üç farklı türde parçalama (duruma dayalı, işlemsel ve ağ tekniği) uygulamak, işlem süresini hızlandırmak ve birden çok örneği yönetmek için paralel işleme tekniği kullanmaktır.
Elrond (EGLD) ile ne yapılabilir?
Elrond, finansal veya diğer benzer ihtiyaçlar için merkezi olmayan uygulamaların bel kemiği olacak şekilde tasarlanmıştır. Kapsamlı ölçeklenebilirlik özelliği, sistemde gereksinimler arttıkça işlem akışını sürdürmek için parçalama yoluyla önemli büyümeyi sağlıklı bir şekilde yönetebileceği anlamına gelir. EGLD coin, işlemler, doğrulayıcı ödülleri, yönetim, stake ve akıllı sözleşmeler dahil olmak üzere ağ genelinde kullanılır.
Yatırımcılar, günümüzde EGLD üzerindeki hareketlilik nedeniyle kısa vadeli al-sat işlemleri için de yine onu kullanabilmektedir.
Elrond’u (EGLD) nasıl ve nereden satın alabilirim?
EGLD, günümüzde birçok popüler kripto para borsasından alınıp satılabilmektedir. Ancak, diğer büyük kripto para birimlerinin aksine, doğrudan itibari parayla satın alınamaz. EGLD için hızlı satın alma seçeneği henüz sunulmadığı için yatırımcıların önce borsalardan USDT, BTC, veya BNB gibi işlem çiftinde yer alan coinler satın alması gerekiyor.
Fiat para yatırma kabul eden en büyük kripto borsalarından biri olduğu için EGLD satın almak için Binance borsasını kullanabilirsiniz. Bu noktada ilk olarak KYC işlemini tamamlamış olmanız gerekiyor. Ardından da bir ödeme yöntemi eklemeniz istenecektir. Burada bir kredi / banka kartı eklemeyi veya bir banka havalesi kullanmayı seçebilirsiniz. Dilediğiniz miktarda bakiyeyi borsaya aktardıktan sonraysa USDT satın alarak EGLD satın alma işleminde bunu kullanabilirsiniz.
24 Mayıs 2022 itibariyle EGLD, 91 dolarlık bir birim değere sahip. Kripto para biriminin toplam market hacmiyse 2 milyar dolar olarak ölçülüyor.