Dubai, Metaverse stratejisi ile alanın lideri olmak istiyor
Pazartesi günü açıklanan yeni bir strateji, Dubai’yi dünyanın en iyi 10 Metaverse ekonomisi arasında ve aynı zamanda Metaverse topluluğu için küresel bir merkez haline getirmeyi amaçlıyor. Dubai’nin Metaverse stratejisi, şehrin 1.000’den fazla blockchain ve Metaverse şirketini çekmedeki başarısını da artırmayı amaçlıyor.
Dubai’ye 4 milyar dolarlık para akışı hedefleniyor
Dubai Veliaht Prensi Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Rashid Al Maktoum tarafından atılan bir tweet’e göre, Metaverse girişimleri 40.000 sanal işi destekleyecek ve beş yıl içinde Dubai ekonomisine 4 milyar dolardan fazla katma değer sağlayacak. Ayrıca BAE hükümetinin blok zinciri şirketlerinin sayısını beş kat artırma vizyonunu da desteklemesi bekleniyor
Şeyh Hamdan, emirliğin “Metaverse için en gelişmiş ekosistemi sağlayan bir merkez ve dünya çapında dijital çözümlerin benimsenmesinde lider” statüsünü güçlendirmenin önemini vurgulayan sözler söyledi. Dubai’nin Metaverse teknolojisi için küresel bir test merkezi olarak konumunu iyileştirmek için “muazzam adımlar” attıklarını ve “bölgeyi en güçlü ve en istikrarlı hale getirmek için fırsatlar ve yetenekler oluşturmaya uygun şekilde yatırım yaptıklarını” sözlerine ekledi.
Dubai, bu sektörlerde yeni istihdam modelleri oluşturmak için geleceğin teknolojilerini kullanmayı ve Metaverse’ün bölgesel ve küresel ekonomi üzerindeki etkisini artırmayı hedefliyor.
Yapay zeka, dijital ekonomi ve uzaktan uygulamalardan sorumlu Devlet Bakanı ve Dubai Gelecek Vakfı Müdür Yardımcısı Omar bin Sultan Al Olama, Metaverse’ün BAE ve Dubai’nin yeni çözümler sunma çabalarını artıracağını söyledi. Bununla birlikte de şehri yeni ekonomik fırsatlar sunan dünyanın en akıllı merkezlerinden birine dönüştürmek istediklerini aktardı.
Bölgenin Metaverse stratejisi
Dubai’nin Metaverse stratejisi, inovasyonu teşvik etmeyi, Ar-Ge işbirliği yoluyla Metaverse alanının ekonomik katkılarını iyileştirmeyi ve işletmeler ile projeleri Dubai’ye çekmeyi hedefliyor. Bunun için de hızlandırıcıları ve kuluçkaları kullanan gelişmiş ekosistemler geliştirmeyi amaçlıyor.
Geliştirilen bu yeni strateji, Metaverse topluluğundaki dijital platformların geliştiricilerine, içerik oluşturucularına ve kullanıcılarına yönelik temel Metaverse eğitim desteği sağlayarak yetenek gelişimini ve gelecekteki fırsatları artırmayı hedeflemekte. Strateji ayrıca, turizm, eğitim, perakende, telekomünikasyon, sağlık ve hukuk sektörü dahil olmak üzere kilit sektörlerde yeni hükümet istihdamı ve ilerleme modelleri oluşturmak için Web3 teknolojisinin ve uygulamalarının geliştirilmesini de destekliyor. Son olarak da, kullanıcılar için güvenli ve emniyetli platformlar oluşturmak için küresel standartlar geliştirmeyi ve bu teknolojilerin benimsenmesini kolaylaştırmak için bir altyapı ve düzenlemeler hazırlanması planlandığı duyuruldu.
Stratejide ana hedefler
Stratejinin ana hedefleri, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, karma gerçeklik ve dijital ikili (bir nesnenin sanal temsili) üzerine odaklanıyor. Strateji, gerçek zamanlı verileri, makine öğrenimini ve IoT’yi kullanmayı ve insan düşünce süreçlerini iyileştirmek için AI simülasyonunu ve blockchain teknolojisini de kullanacak.
Veriler, ağlar, bulut ve uç bilgi işlem, yakalanan, doğrulanan, depolanan, işlenen ve yönetilen gerçek dünya verilerine odaklanan teknolojilerin Metaverse stratejisinin temel direkleri olduğu belirtildi. Diğer hedefler arasında, uç bilgi işlemi mümkün kılacak ve talep üzerine bilgi işlem sistemi kaynakları sunacak 5G ağlarının tam dağıtımını desteklemek de bulunuyor.
Metaverse’ün ekonomik katkısı
VR ve AR, Metaverse alanını için 6.700 işten sorumlu ve BAE ekonomisine 500 milyon dolar katkıda bulunan iki ana itici güç durumunda. Küresel olarak, bu sanal evrendeki risk sermayesi ve öz sermaye finansmanı hacmi 2021’de 13 milyar dolara ulaşırken, sanal dünyalardaki gayrimenkul satışları geçen yıl 500 milyon doları aştı. Katılımcıların fantastik manzaraları keşfedebilecekleri ve kendilerininkini inşa edebilecekleri sanal bir dünya olan Second Life, 2021 yılına kadar küresel GSYİH’ya 650 milyon dolardan fazla katkıda bulundu.
Analistler, Metaverse alanının 2030 yılına kadar küresel ekonomiye 5 trilyon dolara kadar katkıda bulunacağını tahmin ediyor. NFT’lerin piyasa değerinin 80 milyar dolara, oyun içi satın alımlara yapılan tüketici harcamalarının ise 2025 yılına kadar 75 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yeni araştırmalar, önde gelen küresel Metaverse topluluklarından biri olan Roblox’un günlük aktif kullanıcısının 55 milyona ulaştığını göstermekte. Aynı zamanda, küresel tüketicilerin yüzde 59’unun günlük aktivitelerinden en az birini Metaverse’e taşımak istediği de belirtiliyor.