Destek ve direnç seviyesi nedir?
“Destek” ve “direnç” terimleri genellikle kripto para birimi yatırımcıları tarafından sıklıkla kullanılır. Bunlar, yatırımcıların fiyat oynaklığının gücü hakkında önemli bilgiler edinmelerine yardımcı olabilecek temel göstergelerdir. Ayrıca, varlık üzerinde gelecekteki fiyat hareketinin bir tahminini için de yardımcı olabilirler.
Bununla birlikte, yeni yatırımcılar genellikle bu terimlerden bahsedildiğinde çeşitli soru işaretlerine kapılabilmektedir. Hatta bazı yatırımcıları bu iki terimi karıştırabilir. Bu nedenle bizler de, destek ve direnç noktaları ve bunların yatırımcıların daha bilinçli ticari kararlar almasına nasıl yardımcı olabileceğine ilişkin tüm önemli bilgileri size sunuyoruz. Peki, destek ve direnç seviyesi nedir?
Destek ve direnç seviyeleri nedir?
Fiyat grafiğine bakıldığında aşılması ve üstünden gelinmesi zor bir nokta fark edebilirsiniz. Bu fiyat noktasına direnç seviyesi denmektedir. Bununla birlikte, önemli bir negatif durum patlaması olmadıkça kripto paranın düşmeyeceği fiyat seviyesi de fark edebilirsiniz. Bu fiyata da destek seviyesi denmektedir. Sinyalin fiyat hareketleri evinizin hareketleriyle pekiştirilebilir. Örneğin, tavanı geçemez veya zeminin altına düşemezsiniz. Ortadaki boşlukta hareket etmeniz gerekecektir. Direnç seviyesi bu örnekte bir tavan görevi görür ve destek seviyesi minimum token fiyatı olarak hareket etmektedir.
Kripto para bir destek veya direnç seviyesine ulaştığında ne olur?
Bir tokenin fiyatı yükseldiğinde, direnç seviyesinin önünde bir engelle karşılaşacaktır. Bu direnç noktası, kârlarını geri çekmek ve nakde çıkmak isteyen yatırımcılar tarafından oluşturulur. Bu noktada pazar, satış emirlerinde büyük bir artış görecektir. Bu olay da token arzının artmasına neden olabilir. Arz, token talebinden büyükse, fiyat geri dönebilir ve düşmeye başlayabilir. Bununla birlikte, yatırımcılar tokenlerini elinde tutmayı seçerse, piyasalar daha da yukarıya giderek yükselebilir.
Aksi bir durumda, token fiyatı düşmeye başlarsa, hareketin sonunda destek seviyesine ulaşacaktır. Bu süre zarfında, yatırımcılar daha düşük bir fiyat noktasına geldikleri için piyasa birçok satın alma emriyle dolu olacaktır. Bu, talebi artırır ve tokenin fiyatını yükseltir. Öte yandan, korku, belirsizlik ve tereddüt (FUD) yatırımcıları sahneye indiğinde panik satışına neden olabilir ve bu da fiyatın destek seviyesinin altına düşmesine neden olabilir.
Kripto paranın fiyatı, destek veya direnç seviyesini kırarsa, fiyat noktalarını aynı yöne kaydıracaktır. Örneğin, fiyat desteğin altına düşerse iniş devam edecek ve daha düşük bir destek seviyesi oluşturacaktır. Benzer şekilde, fiyat dirençten yukarı çıkarsa yükselmeye devam edecek ve daha yüksek bir direnç seviyesi yaratacaktır.
Direnç ve destek seviyesini nasıl hesaplanır?
Bu seviyeleri belirlemek aslında oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken, kripto paranın fiyat tablosuna bakmak ve belirli bir zaman dilimine dip ve tepe noktaları belirlemek olacaktır. Tabloya göz attığınızda ilerlemenin durduğu noktayı görürseniz bu direnciniz olacaktır. Benzer bir şekilde, piyasa düzeltmesi sırasında fiyatın nereye kadar düştüğünü belirlemeniz sizin destek noktanızı bulmanıza yardımcı olur.
Kripto paranın aşağı ya da yukarı yönlü fiyat seviyesi sürekli denenir ancak bir türlü kırılmazsa, bu sizin destek veya direnç noktanızı bulmanızı sağlar.
Hareketli ortalama göstergesi ve trend çizgisi göstergesi kullanmak gibi direnç ve destek seviyesini belirlemenin başka yollarına da başvurabilirsiniz.