Nedir ?

Blockchain nedir?

Google News Abone Ol

Blockchain, anonim bir kişi veya kişilerin takma adı olan Satoshi Nakamoto tarafından 2008 yılında halka açık kripto para birimi Bitcoin’in teknolojisi olarak hizmet etmek için tasarlanmış bir teknolojidir. Bitcoin ise bir dijital para birimidir ve finansal sorunlara çözüm olması adına piyasaya sürülmüştür. Bitcoin ile ofis veya merkezi sunucuya ihtiyaç duymadan işlem ve alışveriş yapılması mümkündür.

Blockchain nedir?

Blockchain, bir bilgisayar ağında, hacklemeyi veya manipülasyonu zorlaştıracak şekilde depolanan işlemlerin dijital bir defteri olarak görülür. Bu teknoloji, bireylere devlet, banka veya başka bir üçüncü taraf herhangi bir aracı olmadan doğrudan etkileşimde bulunmak için güvenli bir yol sağlar.

İlgili Makaleler

Bloklar adı verilen büyüyen bir kayıt listesi, kripto paralar ile ilişkilidir. Her işlem, eşler arası bilgisayar ağları tarafından bağımsız olarak doğrulanır, zamanlanır ve büyüyen bir veri dizisine eklenir. Veriler kaydedildikten sonra değiştirilemez. Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto para birimlerinin artan kullanımıyla yönlendirilen blok zinciri teknolojisi, yasal sözleşmeler, varlık satışları, tıbbi kayıtlar ve yetkilendirilmesi ve bir dizi olay veya işlemde yer alması gereken herhangi bir sektör için uygulamalar vaat eder.

Blockchain teknolojisi hala büyük ölçüde Bitcoin gibi kripto para birimleri için işlemleri kaydetmek ve depolamak için kullanılmakla sınırlı olsa da, bu teknolojinin savunucuları aşağıdakiler de dahil olmak çeşitli alanlarda büyük imkanlar sunmaktadır.

Hangi alanlarda kullanılır?

Ödeme işleme ve para transferleri için Blockchain: Blockchain teknolojisi işlemleri saniyeler içinde düzenlenebilir ve bankalardaki havale ücretini büyük oranda düşürür (veya ortadan kaldırılabilir).

Tedarik zinciri denetimi için Blockchain:. Blockchain ile şirketler, tedarik zincirlerindeki verimsizlikleri kolayca belirleyebilir, aynı zamanda gerçek zamanlı olarak bir şeyler bulabilir ve ürünlerin nasıl performans gösterdiğini tek bir perspektiften görebilirler. Bu teknoloji sayesinde şirketler, üreticilerden perakendecilere giderken ürünlerindeki kaliteyi sürekli olarak kontrol altında tutabilir.

Dijital kimlik için Blockchain: Microsoft, kullanıcıların dijital kimliklerini kontrol etmelerine yardımcı olurken, kullanıcılara bu verilere kimlerin erişebileceğini kontrol etmelerini seçebilme imkanını sağlamak için Blockchain teknolojisini denemektedir.

Veri paylaşımı için Blockchain: Blockchain, endüstriler arasında iş verilerinin güvenli bir şekilde depolanması ve aktarımı için bir aracı görevi görebilir.

Telif hakkı ve lisans koruması için Blockchain: Blockchain, sanatçıların müzik haklarını korumasını sağlayan ve müzisyenlere şeffaf ve gerçek zamanlı lisanslı telif hakları sağlayan merkezi olmayan bir veritabanı oluşturmak için kullanılabilir. Blockchain aynı şeyi açık kaynak geliştiriciler için de yapabilmektedir.

Nesnelerin İnternetini yönetmek için Blockchain: Blockchain, kablosuz bir ağa bağlı cihazları tanımlamak, bu cihazların etkinliğini izlemek ve bu cihazların ne kadar güvenilir olduğunu belirlemek ve ağa eklenen yeni cihazların güvenilirliğini otomatik olarak değerlendirmek için IoT ağlarının düzenleyicisi olma özelliğine sahiptir. Buna akıllı arabalar ve akıllı telefonlar gibi örnekler gösterilebilir.

Sağlık için Blockchain: Blockchain, sağlık hizmetlerinde de önemli bir rol oynayabilir. Hastalar ve sağlık hizmeti sağlayıcıları, uyumluluğu korurken klinik deney verilerini ve tıbbi kayıtları elektronik olarak yönetmek için bu teknolojiyi kullanabilirler.

Blockchain teknolojisinin ticari faydaları

Blok zincirinin ana avantajı, işlemleri kaydetmek için bir veritabanı olmasıdır, ancak faydaları geleneksel veritabanının çok ötesine geçer. Her şeyden önce, kötü durumları manipüle etme olasılığını ortadan kaldırır ve aşağıdaki ticari faydaları sağlar:

Zamandan tasarruf: Blockchain işlem saatlerini günlerden dakikalara indirir. Merkezi bir otorite tarafından doğrulama gerektirmediği için bir işlemin kayda alınması çok daha hızlıdır.

Tasarruf: İşlemler daha az gözetim gerektirir. Katılımcılar doğrudan değerli varlıklarını çeşitli yerlere aktarabilirler. Blockchain, katılımcıların ortak bir deftere erişimini sağladığı için tekrarlanan çabayı da ortadan kaldırır.

Daha sıkı güvenlik: Blok zincirinin güvenlik özellikleri bilgisayar korsanlarına, dolandırıcılığa ve siber suçlara karşı koruma sağlar.

UYARI! Teknik Analiz Sorumluluk ReddiUYARI! Webkripto.com’ da ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto.com’un görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız. Web Kripto ve Yazar Ekibi bu konuda sorumluluk kabul etmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir