Türkiye, Vatandaşlarının Altınını Liraya Çevirmeyi Planlarken Bitcoin’e Olan Talep Artıyor!
Türk hükümetinin yeni ekonomik planında vatandaşların yastık altı altınlarını bozdurmaya teşvik etme planı var. Diğer yandan Türkiye'de gittikçe popülerleşen kripto paralar Türk hükümetinin sağlamak istediği ekonomik istikrar için biçilmiş kaftan olabilir.
Türkiye ve Kripto Varlıklar
Türk hükümeti, ulusal para birimi liranın değerini desteklemek için son programında vatandaşlarını ‘yastık altı’ altın yatırımlarını teslim etme planları üzerinde çalışıyor. Ancak bazılarına göre, ülke sadece Bitcoin’i (BTC) benimsemiş olsaydı çok daha iyi durumda olabilirdi.
Financial Times’ın bu haftaki bir raporuna göre, Türk hükümeti, vatandaşlar tarafından verilen altın takıların merkez bankasının rezervlerine eklenecek külçe altına dönüştürülmesine yardımcı olmak için beş altın rafinerisiyle anlaşma yaptı.
Financial Times raporunda belirtilen ve bu hafta Londra’da yabancı yatırımcılarla yapılan bir toplantıda hazır bulunan isimsiz kaynaklara göre rafinerilerle yapılan anlaşmalar, Türkiye Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin planda merkezi bir rol oynayacağını söylediği 30.000’den fazla altın dükkanıyla yapılan işbirliğine ek olarak geliyor.
Aynı kaynaklara göre, maliye bakanı hükümetin Türklerin elinde olduğunu tahmin ettiği 250 milyar dolarlık altın yatırımının %10’unun planın bir parçası olarak devredileceğini umduğunu söyledi.
Plan, Aralık ayında Türk Merkez Bankası tarafından yapılan bir basın açıklamasında da kısaca açıklanmış ve “finansal istikrarı desteklemeyi” amaçladığı söylenmişti.
Türk Kripto Yatırımcıları
Blockchain altyapı sağlayıcısı Bitfury’nin kurucu ortağı George Kikvadze, Twitter’da Türk vatandaşlarının altını liraya dönüştürme planı hakkında yorum yaparken, Türk hükümetinin bunun yerine Bitcoin’i benimsemesinin “çok daha akıllı” olacağını söyledi.
Kikvadze, Türkiye BTC’yi benimsemiş olsaydı, “vatandaşları ve Merkez Bankası şu anda on milyarlarca varlığın üzerinde oturuyor olurdu” diye ekledi.
Ancak hükümet bu fikre isteksiz olsa da, birçok rapora göre rekor sayıda Türk halkı Bitcoin’i zaten benimsedi.
Örneğin, The Wall Street Journal gibi ana akım medya kuruluşları, Türklerin liranın değer kaybından kurtulmak için Bitcoin ve Tether (USDT) gibi istikrarlı paraları nasıl “biriktirdiğini” defalarca bildirdi. Bu arada, aynı gazete için Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’dan bir video raporuna göre, kripto döviz büroları ve ilgili reklamlar artık “şehrin her yerinde” görülebiliyor.
Türkiye’nin vatandaşlarının altına el koyarak lirayı artırmaya yönelik son planıyla ilgili haberler, El Salvador’un Bitcoin yanlısı Cumhurbaşkanı Nayib Bukele’nin Ocak ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’a yaptığı ziyaretin ardından geldi. Devlet ziyareti öncesinde Bukele, “Öncelikle Bitcoin’in ülkesi El Salvador’dan tüm Türkiye’ye selamlar” tweetini attı.
Ziyaret, Bitcoin topluluğundaki bazıları arasında Erdoğan’ın El Salvador’un Bitcoin’i benimsemesini takip etmek için ilham alacağı umutlarını körükledi, ancak toplantıdan şu ana kadar Bitcoin ile ilgili herhangi bir haber çıkmadı.
İstikrarsız Lira ve Kripto Tasarısı
Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Başkan Erdoğan, hükümetin ülkenin ilk kripto tasarısını tamamladığının ve resmi onay için parlamentoya gönderilmeye hazır olduğunu söyledi.
Türkiye’nin para birimi, geçen yıl ABD dolarına karşı değerinin% 44’ünü kaybetti, ancak hükümet para biriminin serbest düşüşünü durdurmak için aldığı yeni önlemlerden sonra bu yıl stabilize etti.
Önlemler, Lira’nın döviz kurunu dolarla stabilize etmiş gibi görünse de, Türkiye’de enflasyon hala yaygınlaşıyor ve Ocak ayında 48,7%’ye ulaşıyor.
Şimdilik, Türkiye’nin Bitcoin’e ve diğer kripto varlıklara karşı düşmanca mı yoksa dostça mı bir tutumu alacağı hala belli değil. Bununla birlikte, Türkiye’nin vatandaşlarının daha önce Bitcoin’i keşfetmesi ve onların servetlerini korumalarını engellemek, giderek daha zor hale geliyor.