Binance Smart Chain (BSC) nedir?
2019’da piyasaya sürülen Binance Chain, kullanıcıların doğrudan birbirleriyle ticaret yapmasına olanak tanıyan merkezi olmayan bir borsa olan Binance DEX’i desteklemek için popüler merkezi kripto para borsası üzerine inşa edilmiş bir blockchain teknolojisidir. Ayrıca başta Ethereum ile başlayan ancak token-swap ile yeni ağa aktarılan Binance Coin’i (BNB) de desteklemektedir.
Binance Chain nispeten hızlı bir şekilde piyasaya sürülmüş ve hızlı ticaret desteği için optimize edilmiştir, ancak henüz bir dizi merkezi olmayan uygulamaları (DApps) desteklemek için gereken kapsamlı işlevselliğe sahip değildir.
İşte burada yeni Binance Smart Chain devreye girmekte. Adından da anlaşılacağı gibi, orijinalinden daha gelişmiş bir blok zinciri teknolojisidir, ancak paralel bir platformdur ve tam anlamıyla onun yerine geçmez.
Binance Smart Chain Nedir?
Eylül 2020’de piyasaya sürülen Binance Smart Chain, geliştiricilerin akıllı sözleşmelerle kendi merkezi olmayan uygulamalarını oluşturmalarına olanak tanıyan bir blok zinciri teknolojisidir. Orijinal Binance Chain, bu tür bir işlevselliğe izin verecek şekilde tasarlanmamıştı, ancak Binance Smart Chain, mevcut özellikleri ve yetenekleri daha da geliştirirken aynı türde işlemleri daha hızlı yapabilmek için tasarlanmıştır. Ayrıca Ethereum Virtual Machine (EVM) ile uyumludur, yani Ethereum’dan taşınan DApp’leri kolaylıkla çalıştırabilir.
Binance Smart Chain, orijinal Binance Chain’in sadece yeniden adlandırılmış bir versiyonu olmadığı gibi, yalnızca orijinal Binance Chain’i genişletmek için tasarlanmış iki katmanlı veya yan zincir platformu da değildir. Binance Chain çevrimdışı olsa bile çalışmaya devam edebilen tamamen ayrı ve bağımsız bir blok zinciridir, ancak her iki blok zinciri de nihayetinde paralel çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Binance Smart Chain nasıl çalışır?
Binance Smart Chain, taahhüt kanıtı ve yetki kanıtı modellerinin bir melezi olan, Hisseli Otorite Kanıtı (PoSA) konsensüs algoritması olarak adlandırdığı teknolojiyi kullanır. Ağ doğrulayıcıları, belirli bir BNB miktarına stake yapan ve ardından onaylanan ağ bloklarını doğruladıklarında işlem ücreti alan kişilerdir.
Daha önce de belirtildiği gibi, Binance Chain ve Binance Smart Chain aynı anda paralel olarak çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve Binance, aralarında hızlı zincirler arası uyumluluk oluşturmuştur. Varlıklar, blok zincirler arasında kolayca aktarılabilir, bu da daha sonra akıllı sözleşme işleviyle ilişkili iş fırsatlarını hızlı bir şekilde değerlendirmeye olanak tanır. Binance Chain’in BEP-2 ve BEP-8 tokenleri de Smart Chain’in BEP-20 tokenleri ile paralel ağ özelliği sayesinde değiştirilebilir.
Ek olarak, Ethereum sanal makinesine olan uyumluluğu, diğer blok zincirlerdeki DApps yaratıcılarının bunları Binance Smart Chain ağına çok hızlı bir şekilde aktarabileceği anlamına gelmektedir. Buna ek olarak, Ethereum büyümeye ve işlem ücretlerini yükseltmeye devam ettikçe bu durum, DApp operatörleri için daha da zorlayıcı olmaktadır.
Binance Smart Chain’in özelliği nedir?
Binance Chain ve Binance Smart Chain arasındaki zincirler arası uyumluluk, geliştiricilere, uygulamalarındaki kullanılabilirliği ve performansı en üst düzeye çıkarmak için her iki blok zincirinin bireysel güçlerinden yararlanmalarına olanak tanıyan özel yetenekler sunmaktadır.
Ek olarak, EVM uyumluluğu, DApp’lerin Ethereum’dan aktarılabileceği ve ardından isteğe bağlı olarak geliştirilip Binance Smart Chain genelinde büyütülebileceği anlamına gelir. Avalanche ve Telos dahil olmak üzere EVM desteği aracılığıyla Ethereum’dan sektör payı çalmayı hedefleyen birkaç blockchain teknolojisi vardır ve Binance bu listeye kendi adını bu yeni teknolojisiyle eklemiştir.
Binance, gelişen borsa hacmi ve ekosistemi sayesinde, önemli finansman ve likiditeye gerek duyulmadan, blockchain alanında muazzam bir isim tanıtma avantajına sahiptir.
Binance Smart Chain ile neler yapabilirsiniz?
Binance Smart Chain, ister yeni bir uygulama oluşturmak için bir platform arıyor olun, isterseniz de Ethereum projesini yeni bir ağa taşımak istiyor olun, kesinlikle merkezi olmayan uygulama geliştiricileri için biçilmiş bir kaftandır. Çift zincir, EVM desteği ve Binance’in kendi desteği sayesinde şirket, geliştiricileri ekosistemine çekmeyi ve tüm paydaşlar için değer yaratmayı hedeflemekte.
Binance kurucusu Changpeng “CZ” Zhao’nun Ekim 2020’de yaptığı bir açıklamada, şirketin Binance Smart Chain’i merkezi ve merkezi olmayan finans arasındaki boşluğu kapatmanın bir yolu olarak gördüğü belirtilmişti. Binance ayrıca, bazı bireysel projeler için 100.000 dolara kadar olmak üzere merkezi olmayan finansman (DeFi) projelerini desteklemek için 100 milyon dolarlık bir fon kurmuş durumda. Bu fon sayesinde de hem kendi teknolojisini, hem de sektörü büyütmeyi hedeflemektedir.