Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’den Enflasyonla İlgili Önemli Açıklamalar
Christine Lagarde : “Euro bölgesinde enflasyonun itici güçleri bu yıl gevşeyecek”
Christine Lagarde : “Euro bölgesinde enflasyonun itici güçleri bu yıl gevşeyecek”
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde 14 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Euro Bölgesinde enflasyonu son aylarda rekor seviyelere çıkaran güçlerin 2022 boyunca gevşemesinin beklendiğini söyledi. Christine Lagarde, Fransız senatosunda Avrupalı parlamenterlere yaptığı konuşmada, “Enflasyonun itici güçlerinin bu yıl boyunca gevşemesini bekliyoruz” dedi. Euro Bölgesi enflasyonu, artan enerji fiyatlarının etkisiyle Aralık ayında yüzde 5 ile tüm zamanların zirvesine ulaştı. Lagarde, Avrupa Merkez Bankası yönetim konseyinin Aralık ayındaki son toplantısından sonra yaptığı yorumları yineleyerek, “Orta vadede yüzde 2 enflasyon hedefimize ulaştığımızdan emin olmak için gerekli her türlü önlemi alacağız.” dedi. Toplantıda, politikacılar bankanın tahvil alım programının büyüklüğünde adım adım bir azalmaya gitmeye karar verdiler. Çünkü banka enflasyonu kaynama noktasından çıkarmaya çalışıyor. Büyük varlık satın alma programı, Frankfurt merkezli kurumun ekonomik büyümeyi canlandırmak için borçlanma maliyetlerini düşük tutmayı amaçlayan ana krizle mücadele aracı oldu.
Yakıt, Gaz ve Elektrik Fiyatlarında Keskin Artışlar- Christine Lagarde: “Artan fiyatların birçok insanı endişelendirdiğini anlıyoruz ve bu endişeyi fazlasıyla ciddiye alıyoruz.”
Fransa’nın eski maliye bakanı Christine Lagarde Paris’te yaptığı konuşmada, “Ekonominin hızla yeniden açılması, yakıt, gaz ve elektrik fiyatlarında keskin artışlara yol açtı” dedi. Enerji fiyatları üzerindeki baskı, Avrupa’nın gazının üçte birini sağlayan Rusya’yı çevreleyen jeopolitik gerilimlerle destekleniyor. Lagarde, “Artan fiyatların birçok insanı endişelendirdiğini anlıyoruz ve bu endişeyi fazlasıyla ciddiye alıyoruz.” dedi. Avrupa Merkez Bankası, Aralık ayında yaptığı tahminde, enflasyonun bankanın 2023’teki yüzde 2 hedefinin altına düşmeden önce 2022’de yüzde 3’ü geçmesinin beklendiğini söyledi. Avrupa ülkeleri kendilerini karbon nötr ekonomilere dönüştürmeye çalışırken, Lagarde, “Tedarik kapasitesi yeterince hızlı ayarlanamıyorsa, geçiş inişli çıkışlı olabilir.” diyerek geçiş etrafındaki riski vurguladı. Olası bir sonuç olarak enerji üretimindeki boşlukları doldurmak için doğal gaz gibi köprü teknolojilerinin kullanılması gerektiğinden, enerji fiyatlarında daha fazla oynaklık olabileceğini söyledi.
Avrupa’da Rekor Enflasyon Oranları
Avrupa’da enflasyon oranları rekor kırmaya devam ederken yetkililerin hamlelerinin enflasyon oranlarını düşürüp düşüremeyeceği merak konusu. Avrupa’da enflasyon oranları 2022’de hedeflenen seviyelere getirilebilirse Euro, TL karşısında daha da fazla değer kazanabilir.