Arbitraj Nedir? Nasıl Yapılır?
Arbitraj Alım Satımı Nedir?
Arbitraj farklı piyasalardaki fiyat farklarından yararlanarak, nispeten düşük risk ile kâr etme stratejisidir. Genellikle bu stratejiyi uygulayanlar bir varlığı herhangi bir borsadan alıp farklı bir borsada satarlar.
Arbitrajörlerin karşısına birtakım zorluklar çıkmaktadır. Bu zorluklardan birisi fiyat farklarını bulmaktır. Diğer bir zorluk ise aynı zamanda bu farkları üzerinden hızlıca işlem yapabilmektir. Diğer kişilerin de bu fırsatı görme ihitmali yüksek olduğundan, kâr elde etmek için gereken zaman aralığı oldukça kısadır.
Tüm bunlara ek olarak, arbitraj işlemi çoğu zaman düşük riskli olduğundan getirisi de genellikle oldukça düşüktür. Bu durum arbitraj işlemi yapanların hem hızlı olmasını hem de kayda değer bir kazanç elde edebilmek için büyük miktarlarda sermayeye sahip olmasını beraberinde getirir.
Birçok farklı arbitraj türü vardır. Bu türler şunlardır:
Borsa arbitrajı
Arbitraj işlemi yapmanın en çok kullanılan türü, kullanıcıların aynı kripto varlığı bir borsadan alıp farklı bir piyasada sattığı borsa arbitrajıdır.
Kripto paraların fiyatı hızla değişir. Bu hız bazı durumlarda farklı borsalar arasında fiyat farkı oluşmasına yol açar. Bu noktada arbitraj işlemi yapanlar devreye girer ve bu küçük fiyat farklardan yararlanarak kâr elde etmeye çalışırlar.
Fonlama oranı arbitrajı
Kripto varlıklarda türev işlemi yapanların kullandığı bir diğer tür de fonlama oranı arbitrajıdır. Bu stratejide kullanıcılar bir kripto para alır ve aynı kripto varlığın satın alım maliyetinden daha düşük fonlama oranına sahip bir vadeli işlem sözleşmesiyle fiyat volatilitesine karşı riskten korunur.
Üçgen arbitraj
Kripto dünyasında yaygın olarak kullanılan bir arbitraj türü de üçgen arbitrajdır. Bu teknikte, kullanıcının üç farklı kripto varlık arasındaki fiyat farklılığını fark etmesi ve buvarlıkları alıp satmasıdır.
Üçgen arbitrajın altında yatan fikir, çapraz para birimi fiyat farklarından avantaj elde etmeye dayanır. Örneğin, ADA’larınız ile AVAX alabilir, daha sonra AVAX’ınızla Ripple alabilir ve son olarak XRP ile tekrar ADA satın alabilirsiniz. AVAX ve Ripple arasındaki bağıl değer, bu para birimlerinin her birinin ADA karşılığındaki değerine denk değilse bir arbitraj fırsatı ortaya çıkar.
Arbitraj alım satımının riskleri
Arbitraj işlemindeki en büyük risk siz daha işlemi sonlandıramadan fiyat farklarının kapanması ve sıfır ya da negatif getiri elde etmeniz halinde yaşanır. Bu durum işlem yapmaktaki yavaşlık, yüksek işlem ücretleri, ani bir artış gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Diğer büyük bir risk ise likidite riskidir. Bu durum, arbitrajınızı tamamlamak içi girmeniz ve çıkmanız gereken borsalarda yeteri kadar hacim olmamasından kaynaklanır.
Yeteri kadar sermayenizin bulunması ve hızlı olmanız durumunda arbitraj yaparak kısa sürede düşük riskli ve kârlı işlemler gerçekleştirebilirsiniz. Arbitraj işlemi garanti kar izlenimi verse de bazı riskler mevcuttur.
Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Webkripto’nun görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız.